Mega jagodzianki z kruszonką
Kiedy w lipcu zupełnie znikąd pojawiają się jagody masa znawców i foodies biega po mieście donosząc, gdzie spożyć najlepsze bułki drożdżowe z jagodami w mieście. Dowiedzieć się możecie, że ilu znawców, tyle polecanych miejsc. Postanowiłem skończyć z tym procederem i zamknąć raz na zawsze usta jagodowym bułkożercom. Zrobiłem przepis na najlepsze jagodzianki. Wystarczy przeczytać tekst poniżej, kupić produkty i upiec samemu. Mówisz, że nie chcesz lub nie potrafisz piec? Ja mówię ci, że musisz wyjść spoza strefy bezglutenowego komfortu, podwinąć rękawy, stopić masło, ugnieść ciasto i wymieszać jagody z cukrem. Jeśli to cię przeraża, znajdź miłą osobę, która zrobi to za ciebie.
Co czyni moje jagodzianki najlepszymi? Ciasto jest tłuściutkie i maślane. Wyrabiane tak długo, że z glutenu mógłbyś nadmuchać balona. Jagód w bułce jest tak dużo jak zawsze chcieliście, ale wasza cukiernia oszczędzała. Dodatkowo jagody muskam delikatnie cynamonem. Cynamon jest też magicznym składnikiem razem z odrobiną soli mojej kruszonki, której jest tak dużo, że na bank upaskudzisz moją jagodzianką siebie i swoich bliskich.
Jagodzianki najlepsze są oczywiście jeszcze ciepłe wyjęte z pieca. Nie ufaj ludziom, którzy mówią, że nie można jeść ciepłych jagodzianek. To smutni ludzie, którzy chcą pozbawić bliźnich chwil przyjemności, albo próbują zjeść więcej jagodzianek od ciebie, kiedy stracisz czujność.
- Składniki
- Sprzęt
Składniki na 15-20 jagodzianek:
Ciasto:
- 550 gramów mąki pszennej
- 50 gramów świeżych drożdży lub saszetka suchych
- 200 ml płynnej śmietany kremówki
- 100 ml wody
- 1 jajko + 1 do posmarowania bułek
- 50 gramów masła
- 100 gramów cukru
- pół łyżeczki soli
Jagodowy wsad:
- 500 gramów jagód
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/3 łyżeczki cynamonu
Kruszonka:
- 100 gramów mąki pszennej
- 50 gramów masła
- 50 gramów cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki soli
Wykonanie:
1. Ciasto na jagodzianki można zrobić w robocie lub ręcznie. Ja wstępnie wyrabiałem w robocie, po czym przeniosłem ciasto na stolnicę i wyrabiałem ręcznie. Czynności zacznij od podgrzania kremówki z cukrem i masłem w rondlu. Mieszaj od czasu do czasu w celu rozpuszczenia cukru i masła. Ciecz nie powinna być jednak gorąca tylko ciepła (nie powinna parzyć palców). Po rozpuszczeniu cukru dodaj jajko i roztrzep w rondlu z kremówką i cukrem.
2. Do kubka wlej wodę i pokrusz lub dosyp drożdży. Dodaj łyżeczkę cukru i mąki. Wymieszaj widelcem. Poczekaj ok. 10 minut aż ciecz zamieni się w piankę (drożdże zaczną się namnażać).
3. Do miski lub dzieży przesiej 550 gramów mąki i pół łyżeczki soli. Dolej obu mikstur i wymieszaj robotem na 2 prędkości lub łyżką. Wyrabiaj wstępnie kilka minut, po czym przenieś ciasto na stolnicę (nie podsypuj już mąką). Wyrabiaj ok. 10 minut do czasu aż ciasto będzie gładkie i nie będzie się kleiło do dłoni ani do stolnicy. Przełóż kulkę ciasta do dużej miski i przykryj folią. Ciasto powinno urosnąć 3 krotnie w ciagu ok. 60-90 minut.
4. W międzyczasie zrobimy jagody i kruszonkę. Jagody umyj i oczyść. Odsączone przełóż do miski. Dodaj cukier, mąkę ziemniaczaną (sprawi, że sok z jagód nie będzie tak ciekł, tylko stworzy się taka konfitura) i cynamon. Delikatnie wymieszaj.
5. Kruszonkę robię tak. Wsyp do miski mąkę, cukier i cynamon. Wymieszaj. Dodaj zimne, pokrojone w cienkie plastry lub kostkę masło. Za pomocą dłoni połącz produkty do uzyskania sypkiej kruszonki bez większych grudek. Trzymaj na balacie.
6. Z podanej ilości składników powinno wyjść 15-20 w zależności ile ciasta odważysz na każdą bułeczkę. Ciasto na jedną bułeczkę powinno ważyć 50-70 gramów. Z odważonego ciasta uformuj kulkę i rozwałkuj na okręgi lub elipsy o średnicy 10-15 cm. Rozwałkuj wszystkie i rozłóż na stolnicy. Teraz na środek każdego placka nałóż równą ilość jagód tak żeby wystarczyło na każdą bułeczkę. Następnie złap ciasto i zalep oba końce jak pierogi. Upewnij się, że ciasto jest dobrze zlepione. Trzeba dosyć mocno szczypać. Następnie uformuj delikatnie z ciasta w miarę możliwości kulki lub takie wrzeciona. Gotową bułeczkę przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostaw odstęp ok. 4-5 cm, ponieważ cisto jeszcze urośnie. Przykryj bułeczki kuchenną ścierką i pozwój wyrastać jagodziankom minimum 30 minut do godziny.
7. Wyrośnięte bułki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp kruszonką. Upiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut. Jedz ciepłe 😉






Komentarze