Kofta jagnięca z ajwarem na pieczonych morelach i tzatzikami z małosolnym
Ten przepis powstał w wyniku powołania do życia pop-upu “Patole” (zobacz event na FB), który odbył się na Nocnym Markecie 9-12 sierpnia 2018. Geneza powstania tego tworu sięga ok dwa miesiące wstecz, kiedy przy piwku obiecałem wraz z Anią z Fajny Dining, że następny pop-up zrobimy z Edie (w sensie obiecałem to Edie). Ona chyba nieświadoma ryzyka i wyzwania od razu się zgodziła. Co mnie trochę zdziwiło. Początki “Patoli” wcale nie były różowe, gdyż okazało się, że każdy s nas chciałby robić coś zupełnie innego.
Zaczęliśmy od zrobienia listy 10 konceptów wraz z ramowym pomysłem na promocję i menu. Choć to ja zaproponowałem żeby zrobić wszystko na patykach, nie był to mój murowany faworyt. Byłem bardziej za frytkami w stylu poutine, które zaproponowała Ania albo preclami, które wymyśliła Edie. Pech chciał, że nasza trzecia partnerka ma deficyt weny twórczej i wyrzuciła nieodpowiedzialnie z ust nazwę “Patole”. Nie potrzebowałem nawet 5 minut, żeby uznać nazwę za genialną i planując już kolejne posunięcia. Koniec końców po wielu bojach o koncepcję i skład menu ustaliliśmy, że robimy grilla z wieprzowiną, jagnięciną i bakłażanem. W międzyczasie powstał też pomysł limitowanych patyków specjalnych “na bogato”. Jednak jak czas i statystyki pokazały, to patyk o wdzięcznej nazwie “Janusz Kofta” zyskał wasze serca i otworzył portfele, tak że wyprzedaliśmy się dosyć szybko z jagnięciny.
Stwierdziłem, że danie jest na tyle udane, że warto zaprezentować wam na niego przepis. Uważam, że udało nam się świetnie doprawić jagnięcinę, ale to dodatki w postaci ajwaru na pieczonych morelach i tzatziki z małosolnymi stały się już hitem, dlatego przytoczę też przepisy na te składniki.
Przy okazji krótkie podziękowania, dla firm, bez których ten pop-up by nie powstał, albo nie osiągnąłby takiego sukcesu: OutdoorChef Grille i Akcesoria za wypożyczenie super grilla gazowego, Mitsubishi Motors Polska za pożyczenie nowego, pięknego i pakownego auta Eclipse Cross <3
- Składniki
Składniki na kofty:
- kilogram jagnięciny mielonej
- łyżka cebuli suszonej
- łyżka czosnku suszonego
- 2 łyżeczki płatków chilli
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- 4 łyżki posiekanej mięty
- łyżka papryki wędzonej
- 2 łyżeczki imbiru suszonego
- 2 łyżki kuminu w proszku
- 2 łyżki kolendry w proszku
- łyżka drobnej soli morskiej (20 gramów)
- pieprz 3 łyżeczki
- oliwa do posmarowania mięsa
Składniki na ajwar:
- 4 papryki czerwone
- 2 papryki Ramiro
- 2 papryczki peperoni
- 1 spory bakłażan
- 6-8 moreli
- łyżka słodkiej lub wędrownej papryki
- 4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- miód
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- ocet z białego wina
Składniki na tzatziki z ogórków małosolnych:
- litr jogurtu greckiego
- 250 gramów startych i odciśniętych z wody ogórków małosolnych
- główka pieczonego czosnku
- sól i pieprz
- sok z 1 cytryny
Wykonanie:
0. Mięso kup najlepiej zmielone, gdyż amatorskie maszynki do mielenia mogą sobie nie poradzić z błonkami mięsa owcy. Jeśli chcesz dbać o foodcost, możesz wymieszać trochę z wołowiną. Mięso nie powinno być chude. Idealny procent tłuszczu to 20-30. Ogórki małosolne najlepsze będą po 2 dniach w cieple i 1-2 dniach w lodówce, czyli minimum 3 dni wcześniej trzeba nastawić, najlepiej z mojego przepisu. Tym razem dodałem jeszcze kopru włoskiego. Ajwar też warto zrobić dzień wcześniej, żeby się przegryzł w lodówce.
1. Posiekaj zioła i dodaj przyprawy do mięsa i dokładnie wymieszaj. Możesz zostawić pod przykryciem w lodówce na całą noc. Później odmierz na wadze 100 gramowe kawałki mięsa i uturlaj z nich walec, który nabij na patyk do grillowania. Takie patyki można z powodzeniem zamrozić, żeby były gotowe, kiedy nadejdzie odpowiednia pora.
2. Przygotowanie ajwaru zacznij od upieczenia warzyw i moreli. Papryka i bakłażan najlepiej upiec w całości przez 40 minut w temperaturze 200 stopni. Morele piecz max 25-30 minut). Możesz też dorzucić główkę czosnku zawiniętą w folię aluminiową, która będzie potrzebna do tzatzików. Jeśli papryka się trochę przypali to nawet lepiej. Po upieczeniu od razu przenieś do miski i przykryj szczelnie folią spożywczą. Po ostudzeniu można paprykę obrać i wyciąć (wyrwać) gniazda nasienne. Bakłażana nie trzeba obierać. Pokrój warzywa i morele w kostkę. Na patelni podgrzej kilka łyżek oliwy i podsmaż chwilę dobrze posiekany czosnek. Następnie dodaj pokrojone w kostkę składniki i duś przez ok 20-30 minut. Możesz dodać sok z pieczenia warzyw i moreli. Dopraw przecierem pomidorowym, octem, miodem, solą, pieprzem i papryką wędzoną. Taki ajwar można zostawić w takim stanie, albo trochę zblendować. Ja wolę taki posiekany.
3. Tzatziki są bardzo proste. Małosolne zetrzyj na grubych oczkach tarki lub pokrój w drobną kostkę. Odciśnij na sicie. Dodaj do jogurtu. Do wąskiego pojemnika wyciśnij pieczony czosnek z dodatkiem kilku łyżek jogurtu. Zblenduj na gładką masę i dodaj do reszty składników. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem i wymieszaj dokładnie. Schłodź w lodówce.
4. Kofty najlepiej grillować na węglu drzewnym, ale gazowy, elektryczny grill albo patelnia też da radę. Kofty będą gotowe, jeśli z każdej strony będą przyrumienione, a ściśnięte szczypcami nie będą już miękkie, ale też nie twarde jak kamień. Podawaj z grillowaną pitą, ajwarem, tzazikami, świeżymi pomidorami, pietruszką i sezamem. Patole życzą smacznego!






Komentarze