Bajgle z makrelą wędzoną domowym sposobem i aioli pietruszkowym
Jak zbudować domową wędkarkę?
Jak zrobić bajgle?
- Składniki
- Sprzęt
Bajgle:
- 900 gramów (7 i pół szklanki) mąki pszennej, wysokobiałkowej (12-13% białka), 500, 550 lub 750
- 530 g ciepłej wody
- 6 gramów (2 łyżeczki) sproszkowanego słodu diastatycznego
- 17 gramów soli (2 łyżeczki)
- 4 gramy drożdży w proszku
- 120 gramów miodu na 4 litry wody
- posypka z maku lub sezamu
Aioli pietruszkowe:
- 1 żółtko
- pół szklanki oliwy
- sok z połowy cytryny
- 1 ząbek czosnku
- pół łyżeczki soli i pieprzu
- kilka gałązek natki pietruszki
Makrela wędzona:
- kilka filetów makreli bez ości
- wiórki do wędzenia
Dodatki:
- jajka sadzone
- ew. sałata, pomidor
Wykonanie:
0. Zacznijmy do zrobienia bajgli (możecie oczywiście kupić bajgle lub wędzoną makrelę).
1. Przepis za książką “Chleb”. Wkładamy do dzieży wszystkie składniki oprócz miodu i mieszamy przez 3 minuty do połączenia składników. Być może będzie potrzeba dodania większej ilości wody, ale ciasto powinno pozostać raczej sztywne. Ściągamy ciasto z haka i wyrabiamy jeszcze 5 minut na niskiej prędkości. Ciasto powinno być mocne, tęgie i dobrze dobrze rozwinięte.
2. Przekładamy do plastikowej miski i przykrywamy folią spożywczą na godzinę do wstępnej fermentacji.
3. Po tym czasie dzielimy na kulki o wadze 110 gramów. Każdą kulkę rolujemy w wałek o długości 20 kilku centymetrów i zawijając wałek na dłoni łączymy oba brzegi w taki sposób, że łączenie mamy po wewnętrznej stronie dłoni i rolujemy wałkiem po stole w przód i w tył, żeby końce się połączyły. Gotowe “obwarzanki” układaj na tacy, a najlepiej w dużej podsypanej mąką kukurydzianą lub grysikiem z semoliny. Przykrywamy “surowe” bajgle folią spożywczą, tak żeby się do nich nie przyklejała i odstawiamy do chłodziarki na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc.
4. Po tym czasie zagotowujemy 4 litry wody z dodatkiem miodu. Bajgle gotujemy na wrzącej wodzie ok. 1-2 minuty z każdej strony i przekładamy na kratkę do ostudzenia i odparowania nadmiaru wody. Kiedy trochę ostygną, można bajgle zanurzyć w misce z posypką. Nastawiamy piekarnik na 220 stopni i pieczemy przez ok. 20 minut, aż będą złote. Wyciągamy i studzimy na kratce. Nadmiar bajgli można zawinąć w folię spożywczą i zamrozić.
5. Do zrobienia aioli będziemy potrzebowali moździerza lub miksera. Do moździerza włóż ząbek czosnku, posiekaną wstępnie pietruszkę, żółtko, sól, pieprz i sok z cytryny. Utrzyj wszystko na gładką pastę i dolewaj powoli olej, ciągle i energicznie mieszając, aż do uzyskania dosyć zwartej emulsji. Takie aioli najlepiej włożyć na kilka godzin do lodówki, żeby zgęstniało.
6. Makrelę wędź domowym sposobem, który opisałem we wstępie. Wędź ok. 30 minut. Ostudź i widelcem połącz z aioli w dowolnych proporcjach. Ja jednak wolę dodać mniej aioli. Podawaj z jajkiem sadzonym i ewentualnymi warzywami.






Komentarze