Picanha z puree z ziemniaków i twarogu i ogórkami małosolnymi
Takie pomysły powstają często bardzo spontanicznie w mojej głowie. Pierwszy raz spróbowałem zrobić picanha w domu, ale nie miałem pomysłu na wyszukane dodatki. Miałem jednak ziemniaki, dobry twaróg, cebulę i świeżo zrobione ogórki małosolne. Że pierogi ruskie kocham, pisałem już tutaj w przepisie na pierogi ruskie. Do mięsa zrobię farsz do pierogów ruskich i do tego małosolne.
.
Kilka słów jeszcze o mięsie. Picanha to popularne w Ameryce Południowej cięcie wołowiny. W Polsce praktycznie nieznana (część krzyżowej z zachowaną warstwą tłuszczu) i mylona z innymi mięśniami. W jednej krowie picanha znajduje się ok. 3 kg, a znajduje się ona na szczycie uda, nad ogonem. O co tyle krzyku z Picanha? Jak dla mnie to soczystość i delikatność mięsa. Do tego dochodzi odporność na spartaczenie tego kawałka. Możesz ją zrobić na krwisto, albo trochę przeciągnąć i tak będzie dobra. Po trzecie, ten cudowny, chrupiący tłuszcz, który okrywa steak. Po czwarte cena, która jest atrakcyjna, bo jego mięśnia nie trzeba zbyt długo sezonować i nikt się o nie nie zabija jak o polędwicę czy rostbef. Ciekawe jest jednak to, że u nas praktycznie się jej nie wycina. Jak mówi Kamil Kołakowski z warszawskiego sklepu z mięsem Bucherie de Varsovie
.
“Nikt go niestety nie znajdzie w sklepie. Chyba, że kupi cały udziec z częścią biodrową. Cala istota tkwi w okrywie tłuszczowej. Niestety ten element jest pozbawiany tego tłuszczu przy normalnym rozbiorze”.
Jak zrobiłem mój kawałek mięsa? Oczywiście sous-vide. Odkąd mam to urządzenie, staram się często eksperymentować z czasami i temperaturami. Tym razem ugotowałem picanha próżniowo zapakowaną w 54 stopniach przez 5 godzin, a później skarmelizowałem skórkę za pomocą palnika. Oczywiście możecie picanha piec z wbitą sondą, albo smażyć na patelni lub grillu jak normalny steak. Jak pisałem, to bardzo odporne mięso i ciężko go spieprzyć.
1. Jeśli posiadasz urządzenie sous-vide, zapakuj mięso oprószone solą i pieprzem do worka próżniowego i ugotuj przez 5 godzin w 54 stopniach. Przed podaniem skarmelizuj na gorącej patelni lub za pomocą palnika. Jeśli nie, nagrzej piekarnik do 200 stopni, wbij sondę w najgrubszą część mięsa i piecz do momentu osiagnięcia max. 60 stopni.
2. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Na patelni podsmaż na złoto posiekaną cebulę i dodaj do miski z ugotowanymi ziemniakami i twarogiem. Za pomocą tłuczka do ziemniaków zrób puree. Dopraw pieprzem i solą jeśli potrzeba.
3. Picanha podawaj z puree, grillowaną cukinią, ogórkami małosolnymi i sosem chimichurri.
Podsumowanie
Nazwa przepisu
Picanha z puree z ziemniaków i twarogu i ogórkami małosolnymi
Magiczny Składnik korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaNie wyrażam zgodyDowiedz się więcej
Komentarze