Mule na piwie IPA z chorizo i pomidorami
Jak pewnie wiecie, jestem wielkim fanem piwa rzemieślniczego, a w szczególności jego najbardziej goryczkowej wersją IPA (India Pale Ale). Bardzo często gotuję pod piwo i z wykorzystaniem piwa (zobacz inne przepisy). Zdarza mi się z premedytacją zastępować wino piwem, np. w risotto czy w długo duszonej wołowinie (zamiast czerwonego wina dolewam porteru). Zazwyczaj z fascynującymi skutkami. Zastanawiałem się jednak czy owo goryczkowe piwo, które dzięki aromatycznym, amerykańskim chmielom pachnie niczym egzotyczny koktajl, będzie pasowało do muli. Tradycyjnie gotuje się je na parze z białego wina. Ja jednak moje muszle podkręciłem świetnym piwem (możecie spytać w komentarzach jakie polecam), pikantnym chorizo, papryczkami jalapeno, pomidorami i całą górą natki pietruszki. Będą państwo zadowoleni! 🙂
- Składniki
- Sprzęt
- 1,5 kilograma muli oczyszczonych
- 200 g pikantnej kiełbasy chorizo lub salami
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 papryczki jalapeno
- szklanka piwa typu IPA lub APA
- 2 garści pomidorów koktajlowych (śliwkowe, cherry, truskawkowe…)
- garść natki pietruszki
- 2 łyżki masła
- skórka z cytryny
- sól i pieprz
Wykonanie:
- Mule oczyść i sprawdź czy żyją (tutaj pisałem jak to zrobić). Wypij pół piwa i resztę odlej do szklanki.
- Roztop masło w garnku. Dodaj posiekaną drobno szalotkę, czosnek, papryczki jalapeno i smaż 2-3 minuty. Dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę chorizo i podsmażaj do zrumienienia. Wsyp mule i podkręć grzanie na maksimum, po czym wlej piwo i zamknij pokrywkę. Gotuj przez 5 minut potrząsając garnkiem.
- Po tym czasie dodaj pomidorów, pietruszkę i skórkę z cytryny i gotuj jeszcze 3-4 minuty doprawiając solą i pieprzem do smaku w międzyczasie.






Komentarze