Bigos z kiszonego jarmużu z dziczyzną
Jeśli oglądaliście mój video przepis na sarninę, pewnie widzieliście jak duży kawałek mięsa miałem. Taka dziczyzna najlepsza jest na świeżo, ale ile można zjeść? Postanowiłem zrobić więc bigos z dziczyzną. Chciałem jednak, żeby był wyjątkowy, więc wymieniłem główny składnik, jakim jest kapusta na coś dużo ciekawszego. Ukisiłem jakieś 1,5 kilograma jarmużu. Jarmuż kisi się bardzo prosto. Wystarczy w słoiku zalać go lekko osoloną wodą i poczekać ok. tydzień. trzeba zostawić trochę miejsca bo lubi się wylewać. Można też docisnąć czymś ciężkim, żeby liście nie wystawały ponad wodę (może spleśnieć). Jarmuż sam w sobie jest trochę gorzki, a kiszony jeszcze tej goryczy nabywa. Trzeba go przed wykorzystaniem dobrze opłukać, a taki gotowany i dobrze przyprawiony gubi tę goryczkę. Bigos na koniec doprawiłem ciemnym piwem, z lekko słodką nutą. Wyszedł pyszny!
- Składniki
- 1,5 kilogram kiszonego jarmużu
- można dodać też 1 kilogram kiszonej kapusty
- 1 kilogram dziczyzny, np: dzik, sarna, zając lub bażant
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 200 gramów wędzonej słoniny lub wędzonego boczku
- 50 gramów suszonych grzybów
- 500 gramów brązowych pieczarek lub boczniaków
- 2 marchewki
- 3 jabłka
- 2 pietruszki korzeniowe
- łyżka ziela angielskiego i jałowca
- łyżeczka goździków
- kilka listków laurowych
- 2-3 łyżki tymianku
- sól i pieprz do smaku
- 1oo gramów przecieru pomidorowego lub szklanka passaty
- 500 ml ciemnego piwa np. stout lub porter
- natka pietruszki
Wykonanie:
1. Rozgrzej garnek i wrzuć pokrojoną w kostkę słoninę lub boczek. Wytop tłuszcz i dodaj pokrojoną drobno cebulę. Smaż do lekkiego zrumienienia i dodaj czosnek. Następnie dodaj namoczone wcześniej suszone, leśne grzyby i pieczarki ok. 10 minut. Dodaj opłukany i przesiekany kiszony jarmuż. Jeśli masz surowe mięso to podsmaż je najpierw do zrumienienia na słoninie na osobnej patelni i dodaj do jarmużu.
2. Następnie dodaj startą marchewkę i pietruszkę, jabłko, przecier i przyprawy: ziele angielskie, jałowiec, goździki i liście laurowe. Dolej litr wody i duś powoli od czasu do czasu podlewając wodą. Najlepiej podzielić robienie bigosu na 4 etapy: 2 godziny duszenia, ostudzenie, półtorej godziny, ostudzenie i ostatnie pół godziny zostawić sobie na dolanie piwa i ostateczne doprawienie. Wyjdzie wam pyszny bigos!






Komentarze