Spring rolls na parze z wieprzowiną i grzybami shitake
Papier ryżowy to jest jeden z moich ulubionych sprytnych produktów, które zawsze staram się mieć w zapasie. W ogóle, mąka ryżowa wydaje mi się bardzo niedoceniona w Polsce i słabo dostępna. Można z niej wyczarować wspaniałe konsystencje i struktury. Co do spring rollsów czy smażonych sajgonek to robię je od kilku lat, ale wolę te niesmażone. Tym razem, zainspirowany chińskimi pierożkami na parze – Dim Sum – postanowiłem zrobić pewien prosty i smaczny substytut. Wybrałem moje ulubione wypełnienie czyli wieprzowinę z selerem naciowym i i grzybami shitake. Spróbujcie tego szybkiego i pysznego dania.
- Składniki
- Sprzęt
Składniki na ok. 15 rollsów:
- 10 krążków papieru ryżowego
- 300 gramów mielonego mięsa wieprzowego
- 1 łodyga selera naciowego
- garść grzybów shitake (mogą być boczniaki lub kurki)
- 10 cm białej części pora
- 1 marchew
- 3-4 łyżeczki przyprawy 5 smaków
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
Wykonanie:
- Grzyby gotuj w wodzie ok. 5 minut. Mięso przełóż do miski. Dodaj drobno posiekane ostudzone grzyby, seler, por i marchewkę. Dopraw przyprawą 5 smaków, sosem sojowym i olejem sezamowym.
- Zagotuj wodę pod parownikiem. Weź płat papieru ryżowego zamocz go na kilka sekund w wodzie lub na desce po prostu posmaruj wodą. Poczekaj aż będzie pół giętki. Na koniec płata nałóż 3-4 łyżeczki nadzienia i składaj tak jak na filmie poniżej. Najlepsze spring rollsy są z małą ilością nadzienia, za to ciasno zawinięte. Gotuj na parze przez 7 minut. Uważaj, bo mogą być trochę klejące. Warto je wcześniej posmarować np. olejem sezamowym.
Zobacz mój wideo przepis na YouTube poniżej.
Subskrybuj mój kanał na YouTube po więcej przepisów.






Komentarze