Suflet mascarpone z truskawkami
Nie wiem jak wy, ale ja dla takich przepisów specjalnie mrożę truskawki na dalszą część roku. Puszysty, kremowy suflet z truskawkami. Jak dla mnie nie ma nic lepszego co można dostać jako śniadanie do łóżka i to przez cały rok.
Zobacz videoprzepis i subskrybuj mój kanał na YouTube!
To danie wykonasz najlepiej dzięki blenderowi wszechrobiącemu Bosch.
- Składniki
- Sprzęt
- 4 białka
- 3 żółtka
- 100 gramów mascarpone
- 6 łyżek cukru
- 500 gramów posiekanych truskawek
- 50 gramów masła
- laska wanilii
- mięta
- marakuja
- szczypta chilli
Wykonanie:
Oddzielić białka od żółtek. Zmiksować żółtka z mascarpone, 3 łyżkami cukru, marakują i wanilią. Posiekane truskawki usmażyć z 3 łyżkami cukru. Odstawić ⅓ i zmiksować na gładki sos z chilli. Białka ubić i połączyć delikatnie z masą z żółtek. Masłem wysmarować spore kokilki. Nałożyć połowę masy do kokilki i dodać kilka łyżek truskawek. Przykryć taką samą ilością masy. Używając kciuka odseparować masę od ścianek tworząc rowek. Piec w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez 20-25 minut. Podawać z sosem i listkami mięty.






Komentarze