Sosy do ryb i owoców morza z moździerza (film)
Uwielbiam tę technikę. Rozcieranie w moździerzu, które daje zupełnie inny efekt niż blendowanie. Miażdżenie w moździerzu jest bardziej pierwotne i można w nim zrobić sos bez prądu. Na przykład w plenerze. Jeśli oczywiście masz tyle siły, żeby go tam zabrać. Dobry moździerz musi być duży i ciężki, żeby był skuteczny. Ja postanowiłem przygotować 3 sosy razem z Agnieszką ze ZdrowomaniaTV do potraw z grilla, które razem zrobiliśmy.
Linki do filmów: Grillowana polenta z owocami, Szaszłyki z krewetek i mango oraz makrela pieczona w liściu rabarbaru.
Zrobiliśmy sosy, które zawsze świetnie pasują do ryby, krewetek czy ośmiornicy z grilla. Do pieczonych ryb i owoców morza też można je użyć. Sporządzenie ich zajmuje dosłownie kilka minut, więc zawsze można je na świeżo przygotować. Zobaczcie nasz film 🙂
- Składniki
- Sprzęt
Sos orzeszkowy:
- garść orzeszków ziemnych niesolonych
- łyżka oleju sezamowego
- 2 łyżki dżemu morelowego lub brzoskwiniowego lub 1 świeża morela
- 2 łyżeczki sosu rybnego
- 1/4 łyżeczki sproszkowanego chilli
- 2-3 łyżki mleka kokosowego
Pikantna salsa z mango:
- pół mango
- 1 papryczka habanero
- 1 szalotka lub mała czerwona cebula
- sok i skórka z 1 limonki
- łyżeczka octu jabłkowego
- szczypta soli
- pół garści posiekanej kolendry
Salsa verde z liśćmi pomidora
- pół szklanki oliwy
- zielona papryczka chilli np. cayenne lub jalapeno
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki kaparów
- 2 łyżki octu z białego wina lub jabłkowego
- sól morska i czarny pieprz
- pół pęczka mięty
- kilka liści pomidora
- kilka liści mięty
Wykonanie:
Sos orzeszkowy:
W moździerzu utłuc orzeszki ziemne do konsystencji pasty. Następnie dodać olej sezamowy, dżem, sos rybny, chilli i mleko kokosowe. Utrzeć na masę konsystencji śmietany.
Pikantna salsa z mango:
Pokrój w kostkę mango. Dodaj posiekaną drobno papryczkę habanero, skórkę i sok z limonki, ocet, sól i kolendrę. Rozetrzyj wszystko na gładką masę w moździerzu. Na koniec dodaj bardzo drobno pokrojoną szalotkę i wszystko wymieszaj.
Salsa verde z liśćmi pomidora:
Włóż do moździerza lub blendera kilka gałązek posiekanej mięty i pietruszki, czosnek, kapary, jedną papryczkę chilli, oliwę, ocet, sól i pieprz. Rozetrzyj dokładnie w moździerzu lub rozdrobnij za pomocą blendera.






Komentarze