Sorbet wiśniowy z czekoladą
Uwielbiam robić lody, dlatego od czasu do czasu przypominam sobie o mojej maszynce do lodów, która zawsze czeka zamrożona w gotowości. Tym razem padło na wiśnie, które własnoręcznie zebrałem w celu zrobienia nalewki i konfitury. Trochę mi zostało, więc postanowiłem zabrać się za sorbet. Wiśnie są bardzo specyficznym owocem i po zamrożeniu sorbetu mają bardzo luźną strukturę. Pomyślałem, czym tę strukturę i smak dodatkowo wzbogacić i padło na czekoladę. Dzięki temu ten dystyngowany, bordowy kolor zyskał jeszcze więcej elegancji. Spróbujcie tego skoncentrowanego smaku wiśni w połączeniu z grudkami dobrej czekolady.
Dziękuję Ani z GrochemoGarnek.pl za pomoc przy sesji.
Zdjęcia “lodów w ruchu” zostały wykonane za pomocą sprzętu Olympus.
- Składniki
- Sprzęt
Składniki na 600 ml lodów:
- 400 ml musu z wiśni
- 100 gramów pól na pół dobrej czekolady mlecznej i 60% kakao
- 50 gramów cukru brązowego
- 50 ml ciemnego rumu (można zrezygnować jeśli lody mają jeść dzieci)
Wykonanie:
- Wiśnie opłukać, przebrać i dokładnie wydrylować. Zblendować na gładki mus i dodatkowo przetrzeć przez drobne sito. Podgrzać w rondlu aż do rozpuszczenia cukru i przestudzić w lodówce.
- Czekoladę posiekać lub rozdrobnić na grudki ok. 4-5 mm. Schłodzić uzyskane grudki i przesiać przez grube sito. Grudki dodać do musu z wiśni. Pozostały proszek można użyć do dekoracji. Dodać rum i wlać wszystko do maszynki do lodów. Po związaniu sorbetu przełożyć do plastikowego pojemnika i dodatkowo zamrozić minimum 2 godziny. Można podawać z proszkiem czekoladowym i owocami.






Komentarze