Sałatka grecka z arbuzem w słoiku
Nie pamiętam już na ilu piknikach byłem, ale pamiętam jedno. Długie, kilkugodzinne przygotowania. Dzięki temu na takim pikniku nie chciało mi się już niczego. Byłem zmęczony. O co chodzi w pikniku? Żeby fajnie razem spędzić czas na zewnątrz. Dopóki jest dobra pogoda, zawsze chętniej wybiorę posiłek w plenerze niż w domu. Co jednak przygotować na piknik, żeby nie siedzieć godzinami w kuchni? Ja wybrałem sałatkę grecką, której jestem fanem! Z sałatką grecką jedynie może konkurować jeszcze prostsza sałatka gruzińska. Uwielbiam te smaki. Koniecznie z dobrymi oliwkami i dobrym serem feta. Moją wersję przygotowałem z arbuzem, który idealnie chłodzi w gorące dni. Spróbujcie zrobić tę sałatkę tak jak ja. Włóżcie wszystkie składniki do słoika, z którego możesz sałatkę jeść bezpośrednio lub wyłożyć na talerz. Pamiętaj jednak, żeby doprawić dressingiem dopiero na koniec!
Nie siedź w domu! Teraz dzięki specjalnej etykiecie na nowej butelce Coca-Cola możesz w kreatywny sposób zaprosić na wspólny piknik kogoś bliskiego! Smacznego! 🙂
- Składniki
- Sprzęt
Składniki dla 4 osób:
- główka sałaty lodowej (można zrezygnować na rzecz innych warzyw)
- 4 garści czarnych oliwek (mogą być z pestkami)
- 200 gramów sera feta
- 1 długi ogórek
- 4 pomidory lub 4 garści małych pomidorków
- 1 czerwona cebula
- 1 papryka czerwona lub 2 papryki ramiro
- garść prażonych pestek dyni
- garść natki pietruszki i mięty
Dressing:
- 1/3 szklanki oliwy
- 1/4 szklanki octu np. jabłkowego
- 2 łyżeczki oregano
- ząbek czosnku
- sól i pieprz
Wykonanie:
- Sałatę wypłucz i osusz. Porwij na drobne części lub pokrój ostrym nożem. Resztę warzyw opłucz i pokrój w mniejsze części. Ser i arbuza pokrój w kostkę. W 1 l słoiku po kolei ułóż warstwy z sałaty, pomidorów, ogórków, oliwek, sera feta, arbuza, ziół i pokrojoną w talarki czerwoną cebulę. Zamknij i przechowuj w lodówce do czasu pikniku.
- Do słoika 250 ml wlej wszystkie składniki (czosnak starty bardzo drobno lub posiekany), dodaj oregano, sól i pieprz do smaku. Zakręć i roztrzep energicznie, do uzyskania emulsji (połączenia oliwy i octu).






Komentarze