Prosta warzywna zupa minestrone
Podczas tworzenia tej serii filmów, właśnie nagrywanie tej serii filmów sprawiało mi najwięcej radości. W końcu mogłem wyrwać się z ciasnej kuchni i ciasnych ram nagrywania w zamkniętej przestrzeni. Postanowiłem z tej okazji zrobić danie bliskie naturze, czyli złożoną z sezonowych warzyw zupę minestrone, która swoją historię bierze w Italii. Jak zobaczycie na filmie dodałem szparagi i bób, ale bez tego i tak zupa będzie pyszna. Zapraszam!
Zobacz videoprzepis i subskrybuj mój kanał na YouTube!
To danie wykonasz najlepiej dzięki blenderowi wszechrobiącemu Bosch.
- Składniki
- Sprzęt
- 3 litry wody lub bulionu warzywnego
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 puszki krojonych pomidorów
- pół pęczka zielonych i białych szparagów
- zielona i żółta cukinia
- 10 młodych ziemniaków
- 4 łodygi selera naciowego
- 3 marchewki
- ¼ małej kapusty włoskiej
- 0,5 kg bobu
- 0,5 kg fasolki szparagowej
- kilka listków laurowych i ziaren ziela angielskiego
- sok z pół
- 100 gramów parmezanu
- bazylia
- sól i pieprz
- kilka łyżek oliwy
Wykonanie:
- Za pomocą wielofunkcyjnego noża posiekaj cebulę i czosnek. Włącz grzanie pod garnkiem i wlej 4 łyżki oliwy. Usmaż cebulę do momentu zeszklenia, a następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze przez minutę.
- Używając rozdrabniacza pokrój wszystkie warzywa na plastry i dodaj do garnka. Podsmaż przez 10 minut. Następnie wlej 3 litry wody lub bulionu warzywnego. Dodaj też 2 puszki pomidorów, listki laurowe i ziele angielskie. Gotuj na małym ogniu przez pół godziny, uważając żeby nie rozgotować warzyw.
- Na ostatnie 10 minut dodaj obrany ze skórek bób. Dopraw solą, pieprzem i sokiem i skórką z cytryny. Podawaj ciepłą ze startym parmezanem i porwaną bazylią.
Podsumowanie

Nazwa przepisu
Prosta warzywna zupa minestrone
Opublikowany
Total
Średnia ocena





Komentarze