Granita z truskawkami i pianką z limonki i marakui
Jedną z moich ulubionych funkcji blendera jest kruszenie lodu. Uwielbiam wszelkiego rodzaju koktajle na bazie kruszonego lodu, limonki, rumu i mięty. Dzięki takiemu lodowemu śniegowi można też zrobić szybki deser z musem owocowym. Jeśli masz truskawki, świetnie, jeśli maliny, też dobrze. Na szczęście lód i limonki są dostępne cały rok, więc do dzieła! Udanej granity!
Zobacz videoprzepis i subskrybuj mój kanał na YouTube!
To danie wykonasz najlepiej dzięki blenderowi wszechrobiącemu Bosch.
- Składniki
- Sprzęt
- 2 kilogramy lodu
- kilogram słodkich truskawek
- 250 ml soku z limonki
- skórka z 3 limonek
- 4 owoce marakui lub 100 ml puree
- kilka łyżek cukru brązowego
- 2 gramy lecytyny sojowej
- mięta i kolendra do ozdoby
- czarny kardamon, kora cynamonu, anyż
Wykonanie:
Zrób lód z dobrej wody mineralnej lub z wody filtrowanej. Truskawki opłucz, wytnij szypułki, przełóż do pojemnika do miksowania i zblenduj na gładki mus. Dodaj kilka sztuk czarnego kardamonu, gwiazdek anyżu i kory cynamonu. Dosyp 3-4 łyżki cukru brązowego i mieszaj za pomocą końcówki do mieszania kilka minut. Następnie przecedź przed bardzo drobne sito. Włóż do zamrażalnika, żeby się schłodziło. Za pomocą zestera lub obieraczki do warzyw zdrap skórkę z 3 limonek, dodaj 250 ml soku z limonek, miąższ z 4 marakui, łyżkę cukru i 2 gramy lecytyny sojowej. Wymieszaj delikatnie kilka minut i przecedź przez drobne sito. Odstaw do lodówki. Lód krusz najlepiej za pomocą specjalnego pojemnika z kocówką do kruszenia lodu. W dużej szklance nasyp połowę lodu, wlej kilka łyżek musu z truskawek. Zasyp kilkoma łyżkami lodu tak do ¾ szklanki. Wyciągnij kwaśny sos z lodówki i ubijaj na najwyższych obrotach do uzyskania piany. Wlej do szklanki kilka łyżek pianki i udekoruj miętą lub kolendrą. Można jeść za pomocą łyżki lub słomki.






Komentarze