Pizza Mac & Cheese
Możesz pomyśleć, pizza z makaronem? To tak jak jeść ziemniaki z ryżem! O nie! To połączenie dwóch innych potraw na jednym placku pizzy. Ty mówisz cheese, ja mówię cheat! Tak, to jest typowy cheat meal w moim ulubionym stylu comfort food. Co to oznacza? Codziennie staram się odżywiać zdrowo i często uprawiam sport, ale raz na jakiś czas dla komfortu psychicznego robię sobie przerwę i gotuję coś specjalnego, co cieszy oczy, umysł i podniebienie. Tak jest właśnie z pizzą z klasycznym amerykańskim Mac & Cheese. Myślę, że stać was na odrobinę szaleństwa raz na jakiś czas.
- Składniki
- Sprzęt
Składniki na 2 pizze:
- 350 gramów mąki pszennej 450 lub 00 (typ włoski)
- 200 ml ciepłej wody
- 1/6 kostki drożdży lub 1/3 saszetki suchych
- łyżeczka cukru
- pół łyżeczki soli morskiej
- 3 łyżki oliwy
- 200 gramów suchego makaronu, możne być każdy typ, np. pełnoziarniste
- 2 soczyste pomidory, np. malinowe
- 2 kulki mozzarelli
- 100 gramów parmezanu
- 100 gramów sera cheddar
- kilka plasterków szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej
- kilka gałązek bazylii
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Przygotuj ciasto na pizze z mojego klasycznego przepisu. Podziel je na dwie części i rozwałku na równe, okrągłe placki. Pozostaw na pół godziny do wyrośnięcia.
- W między czasie zblenduj 2 pomidory i podgrzej w rondlu doprawiając pod koniec solą i pieprzem. To będzie sos do pizzy.
- Ugotuj makaron w osolonej wodzie zaraz przed nakładaniem na pizzę.
- Rozgrzej piekarnik do 230 stopni (góra i dół). Najlepiej jeśli masz kamień do pieczenia pizzy, ale możne być też blaszka czy mata sylikonowa. Lepiej nie piec na papierze do pieczenia, bo możne się spalić w takiej temperaturze.
- Posmaruj każdy placek cienką warstwą sosu pomidorowego. Na to ułóż porwane kawałki mozzarelli, makaron i posyp to wszystko parmezanem i cheddarem. Możesz dodatkowo przyprawić solą i pieprzem.
- Upiecz przez ok. 7 minut do roztopienia sera i przyrumienienia ciasta. Wyciągnij, pokrój na 8 części i udekoruj bazylią i szynką. Smacznego 🙂






Komentarze