Żeberka w miodowej glazurze z sałatką z bobu i kurek
Ostatnio na nowo odkrywam wspaniałość wieprzowiny na grillu. Trzeba ją traktować zupełnie inaczej niż wołowinę. Wieprzowina lubi marynaty i nie boi się soli. Najlepszy do tego nadaje się boczek i żeberka. Od dawna chodziły za mną takie żeberka z grilla, które rozpływają się u ustach, a na zewnątrz mają taką błyszczącą glazurę. Postanowiłem więc zamarynować mięso tak jak to robię zazwyczaj (sól, pieprz, kumin, kolendra, wędzona papryka i cynamon), a pobawić się z glazurą, którą zrobiłem z miodu lipowego, piwa typu porter, sosu sojowego i ostrego sosu chilli. Glazuruję pod koniec grillowania, lekko karmelizuję i gotowe. Do żeberek proponuję prostą sałatkę z patelni z pikantną kiełbasą chorizo, bobem i kurkami. Oszalejecie!
Przepis został zaprojektowany, żeby dobrze smakował z zimną Coca-Colą z plasterkiem cytryny 🙂
- Składniki
- kilogram chudych, wieprzowych żeberek
- pół kilograma bobu
- 250 gramów kurek
- 200 gramów kiełbasy chorizo
- kilka łyżek miodu, sosu sojowego i piwa typu porter
- kilka gałązek tymianku
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- po 2 łyżeczki soli morskiej, pieprzu, kuminu, kolendry, wędzonej papryki i łyżeczka cynamonu
- łyżeczka sosu chilli
- kilka gałązek tymianku i garść szczypiorku
- 2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
- Mięso wypłucz i osusz. Pokrój w mniejsze kawałki z jedną kostką w środku. Przełóż do miski i wlej 2 łyżki oleju. Posyp przyprawami i wmasuj je dokładnie w mięso. Odstaw na godzinę dwie, a najlepiej na całą noc w lodówce.
- Rozgrzej grilla i zrumień żeberka z każdej strony. Następnie zawiń w folę aluminiową i piecz jeszcze przez godzinę. Zrób glazurę mieszając kilka łyżek miodu, sosu sojowego, piwa porter i sosu chilli i dokładnie wymieszaj.
- W między czasie ugotuj bób na półtwardo (ok 10 minut) i obierz ze skórek. Kurki wyczyść pędzlem z piasku i runa leśnego i poprzekrajaj na mniejsze części. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki masła i przesmaż kurki kilka minut. Dodaj kiełbasę chorizo i tymianek. Smaż kilka minut i na koniec dodaj bób wyłączając już grzanie. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Po godzinie odwiń żeberka z folii i postaw z powrotem na grilla. Za pomocą pędzla nanieś glazurę i skarmelizuj ją przez kilka minut. Uważaj, żeby nie przypalić. Podawaj z sałatką i posyp szczypiorkiem.






Komentarze