Tatar z czarnym kawiorem i marynowanymi grzybami
Kiedyś sądziłem, że dobry tatar powinien składać się wielu dodatków. Teraz wychodzę z założenia, że do dobrego tatara niezbędne jest najlepszej jakości mięso i dosłownie kilka świetnych dodatków. Taki tatar, z czarnym kawiorem i marynowanymi grzybami broni się wyśmienicie i wyglądem i smakiem. Spróbujcie!
Jednak prawdziwym “Magicznym Składnikiem” jest tutaj Karolina 🙂
- Składniki
Składniki dla 3 osób:
- 300 gramów świeżej polędwicy wołowej
- mała puszka czarnego kawioru (ok. łyżka stołowa na danie)
- mały słoik marynowanych grzybów, np. kurek
- 3 łyżki musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy
- sok z 1 cytryny
- 1 żółtko kurze
- 3 żółtka przepiórcze
- 5 łyżek oleju lnianego
- sól i pieprz do smaku
- kapar
Wykonanie:
- Mięso wypłucz i dokładnie osusz. Deskę do krojenia dokładnie wymyj i najlepiej wyparz we wrzątku. Polędwicę oczyść z wszelkich błonek, zostawiając sam mięsień. Pokrój wstępnie w poprzek włókien na 5 mm plastry, po czym każdy plaster pokrój w małą kostkę. Uzyskane mięso przesiekaj jeszcze kilka minut dla rozdrobnienia. Przełóż do miski.
- Dodaj musztardę i ¾ soku z cytryny. Dopraw solą i pieprzem i przemieszaj dokładnie. Grzybki posiekaj w mniejsze części. Na talerzu za pomocą ringu ułóż kolejno warstwy grzybów, mięsa i kawioru. Dodaj kapary.
- Tatara możesz wzbogacić prostym sosem, który wykonuje się następująco. Do kurzego żółtka dodaj pozostały sok z cytryny, szczyptę soli i pieprzu. Wymieszaj trzepaczką, po czym dolewaj powoli olej lniany ciągle energicznie mieszając. Dzięki temu uzyskamy, bardzo lekki majonez. Tatara możesz podawać dodatkowo z surowym żółtkiem przepiórczym.
Przepis powstał we współpracy z magazynem Slow Life i był wcześniej opublikowany w wydaniu papierowym.
Podsumowanie

Nazwa przepisu
Tatar z czarnym kawiorem i marynowanymi grzybami
Opublikowany
Total
Średnia ocena





Komentarze