Czekoladowe święta – przepis na ciasto podwójnie czekoladowe
Zdziwiłem się kiedy “Kasia” napisała do mnie w sprawie świątecznego ciasta. Jak widać po moim blogu – nie piekę. Z deserami też mam problem, bo uważam je za przyjemność dekadencką i jem z rzadka, a jak już sam zrobię to będzie to coś słonego albo kwaśnego 🙂 Tak czy inaczej dostałem szansę odpokutowania i zabrania na warsztat ciasta czekoladowego. Nie tyle czekoladowego, co podwójnie czekoladowego! Dostałem piękną paczkę ze składnikami i przepis. Pomyślałem jednak, że świat się nie zawali jeśli trochę w nim pomieszam. Bądź co bądź przynajmniej na łączeniu smaków się znam, więc do ciasta starłem dodatkowo skórkę z całej pomarańczy w ramach tzw. Magicznego Składnika.
To jeszcze nic, gdyż jak wspominałem, moje desery odbiegają nieco od średniej smakowej, więc do polewy dodałem soli morskiej. I wiecie co? Choć wiedziałem, że to świetne i popularne połączenie, nie sądziłem, że w tym przypadku tak zadziała. Co z człowiekiem robi połączenie cukru, soli i tłuszczu nie muszę wspominać. Długo oblizywałem łyżkę, a potem jeszcze jedną i kolejną… Przedstawiam wam moje ciasto podwójnie czekoladowe na święta z orzechami włoskimi, skórką z pomarańczy i solą morską. tak u mnie będą w tym roku smakować i pachnieć Święta.
Uwaga, konkurs!
Kasia ma dla was konkurs świąteczny „Czekoladowa Radość Pieczenia” – musicie upiec dowolne ciasto z czekoladą i kostką do pieczenia Kasia, i umieścić pod postem konkursowym jego zdjęcie i napisać coś żeby pomóc ciastu wygrać 🙂 Jeśli ciasto czekoladowe masz w planach, koniecznie weź udział w tym konkursie? Kasia przygotowała również super nagrody – dwufunkcyjny blender marki Philips, przy pomocy, którego również ja upiekłem swoje ciasto oraz książki z przepisami na wypieki czekoladowe. Konkurs staruje już 11 grudnia!
- Składniki
- Sprzęt
Składniki na ciasto:
- kostka do pieczenia Kasia (200 g)
- 200 g gorzkiej czekolady 60%
- 100 g mlecznej czekolady
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 150 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g posiekanych orzechów włoskich
- skórka starta z 1 pomarańczy
Składników na polewę:
- 50 ml kremówki 30%
- 50 ml mleka
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- łyżeczka morskiej soli
Wykonanie:
- W kąpieli wodnej rozpuść Kasię z 200 g gorzkiej czekolady i 100 g mlecznej czekolady. Zdejmij z kuchenki.
- Zmiksuj jajka z cukrem. Dodaj roztopioną czekoladę i wymieszaj na jednolitą masę. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, posiekane orzechy i skórkę z jednej pomarańczy. Wymieszaj wszystko dokładnie.
- Wysmaruj formę o średnicy 22 cm Kasią i wyłóż ją papierem do pieczenia. Wlej masę do formy. Następnie wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 stopni C i piecz przez 30 minut.
- Kiedy ciasto się upiecze, odstaw do ostygnięcia. W międzyczasie przygotuj polewę, zagotowując mleko ze śmietanką i dodając 100 g gorzkiej czekolady i 100 gram mlecznej czekolady. Dodaj też łyżeczkę soli morskiej. Następnie zdejmij garnek z kuchenki i mieszaj, aż czekolada i sól zupełnie się rozpuści.
- Kiedy ciasto wystygnie, wyjmij je z formy, polej równomiernie polewą i odstaw do zastygnięcia.
Komentarze