Ramen z kaczki z pieczoną dynią, grzybami shitake i omletem
Zobacz także przepis na wegański ramen.
Zobacz także przepis na ramen na wieprzowych żeberkach.
Do tej pory robiłem już kilka ramenów. Czuję, że dochodzę w tym do pewnej sprawności, dlatego poszukuję dalej ciekawych połączeń smakowych. Tym razem postanowiłem zająć się drobiem. Kaczka jest świetną bazą pod rosół, dlatego z niej chciałem skorzystać. Inaczej jak w moim przepisie na ramen wegański i z wieprzowiny, tym razem chciałem skupić się na podkreśleniu smaku mięsa. Warzyw jest znacząco mniej, chociaż dodałem więcej kapusty oraz nowy w zestawieniu fenkuł, który miał być najwyraźniejszym z warzyw. Tym razem składnikiem strukturalnym wywaru nie jest pieczony bakłażan tylko sezonowa, pieczona dynia i jej słodycz okazała się tutaj strzałem w 10. Ciekawym dodatkiem na topping jest pieczona skórka z kaczki, która smakuje jak skwarki. Pokochacie 🙂
Szczerze polecam ten przepis i dajcie znać jak zrobicie!
- Składniki
Składniki na 3,5 litra wywaru:
- 4 litry dobrej wody
- kaczka bez piersi
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 kilogram dyni
- pół fenkułu (kopru włoskiego)
- 5 ząbków czosnku
- 1 cebula
- 5-6 łyżek jasnej pasty miso (dostępna np. w Kuchnie Świata w lodówce)
- 1 por
- 4 duże płaty glonów konbu (ja kupiłem w Kuchnie Świata)
- szklanka suszonych grzybów shitake
- 5-6 liści białej kapusty
- do smaku sól morska i czarny pieprz
Topping:
- mięso z gotowanej kaczki
- chipsy z pieczonej kaczej skórki
- pieczona dynia
- podsmażone i doprawione sosem sojowym i sokiem z cytryny grzybki shitake z wywaru
- omlet
- dymka
- makaron pszenny do ramenu
Wykonanie:
- Tak jak w przypadku innych przepisów na ramen (wegański i wieprzowy) chodzi o to, żeby skoncentrować smaki dzięki skarmelizowaniu produktów, które będą później oddawały swoją esencję wodzie. Nastawiamy piekarnik na 250 stopni z termoobiegiem. Blaszkę smarujemy olejem. Na blaszce powinno się znaleźć mięso kaczki (korpus i udka, ale bez skóry), marchew, seler, cebula, kapusta, koper włoski i por. Wyciągamy jak wszystkie produkty będą zrumienione lub nadwęglone.
- W dużym garnku nastawiamy wodę i gotujemy w niej glony konbu i grzyby shitake przez 20 minut. Glony wyciągamy na bok. Grzyby odcedzamy i marynujemy z sosem sojowym i sokiem z cytryny. Dynię zawijamy w folię aluminiową i pieczemy około godziny w temperaturze 190 stopni. Obok dyni na folii aluminiowej kładziemy skórki z kaczych udek i pieczemy aż do wytopienia całego tłuszczu i uzyskania chrupkości. Do garnka przekładamy wszystkie upieczone produkty i obrane ząbki czosnku. Gotujemy od 1,5 do 2 godzin na wolnym ogniu, po czym przecedzamy. Mięso z kaczki odrywamy od kości i odstawiamy na bok.
- Przecedzony wywar doprawiamy pastą miso, pieprzem i solą w razie potrzeby. Dodajemy połowę pieczonej dyni i blendujemy, żeby pozbyć się wszelkich stałych części.
- Gotujemy makaron wg wskazówek na opakowaniu. Na patelni z powłoką nieprzywierającą smażymy omlet z 3 jajek. Jajka obsmażamy z 2 stron, po czym rolujemy w rurkę i kroimy w cienkie paski.
- Ramen podajemy gorący zalewając makaron. Na górze układamy mięso z kaczki, omlet, skórkę z kaczki, dymkę, pieczoną dynię i grzyby shitake. Smacznego!






Komentarze