Kanapka z szarpanymi żeberkami duszonymi w cydrze
To jest gotowanie, które najbardziej lubię. Dobre mięso i aromatyczne warzywa, zalewamy bulionem lub pasującym do mięsa alkoholem. Wkładamy do piekarnika i zajmujemy się czymś ciekawszym na 3-4 godziny. W tym czasie mięso staje się jedwabiście miękkie, a kolagen z tłuszczem praktycznie rozpuszczają się tworząc wzbogacający strukturę żel. Tym razem proponuję skorzystać z owoców jesieni, które idealnie do siebie pasują. Wieprzowina, jabłka, cydr i ogórki kiszone. Do tego fajnie zagrają chipsy z jabłek, na które przepis znajdziecie tutaj.
- Składniki
Składniki:
- 1 kilogram mięsnych żeberek wieprzowych
- 1 litr cydru
- 3 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 2 gałązki selera naciowego
- 2 jabłka
- 6 szalotek
- 1 liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 goździki
- 1 kawałek kory cynamonu
- sól morska i pieprz
- bagietki pszenne lub gofry
- ogórki małosolne lub kiszone
- ketchup
- chipsy z jabłek (tutaj przepis)
Wykonanie:
- Rozgrzej piekarnik na maksymalną temperaturę. Na wysmarowanej olejem blaszce połóż mięso pokrojone z grubsza warzywa. Wstaw do piekarnika i piecz aż do zbrązowienia mięsa i warzyw. Ten proces zamknie soki w mięsie i nada warzywo więcej słodyczy.
- Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 150 stopni. Do wysokiego naczynia żaroodpornego przełóż warzywa, pokrojone jabłka i przyprawy. Sól zostaw na koniec. Zalej wszystko litrem cydru i przykryj. Piecz przez 3-4 godziny. Przed ostatnią godziną posól wszystko, żeby mięso nie stwardniało i żeby miało jeszcze czas na przesiąknięcie solą.
- Po 4 godzinach żeberka powinny być gotowe, co oznacza że z łatwością możesz oddzielić każde włókno mięsa. Poszarpane w ten sposób żeberka przełóż do osobnej miski. Wywar przecedź i ok. pół szklanki zredukuj w małym rondlu o połowę. Dolej do mięsa i przemieszaj. Bagietkę ugrilluj wewnątrz. Posmaruj ketchupem i ułóż kolejno ogórki małosolne, szarpane żeberka i chipsy z jabłek, które nadadzą chrupkości. Mięso możesz również podawać na ugrillowanym gofrze.
Przepis jest dziełem współpracy z magazynem Slow Life Polska.






Komentarze