Chipsy z jabłek o różnych smakach
Jabłka świetnie nadają się do suszenia. Powstaje chrupiący, skoncentrowany smak jabłka. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żebyśmy bawili się smakami i przygotowali chipsy z nieoczywistymi dla owoców przyprawami.
- Składniki
- Sprzęt
- jabłka twardej odmiany
- cukier brązowy
- sól morska
- chilli w proszku
- czarnuszka
- kurkuma
- sezam
- cynamon
- kumin
- kminek
Wykonanie:
Jabłka najlepiej wydrążyć specjalnym okrągłym narzędziem, które usunie gniazdo nasienne. Można też przeciąć na pół i wyciąć gniazdo nożem. Jabłka pokroić w plasterki grubości 3-4 mm specjalną mandoliną lub bardzo ostrym nożem. Rozgrzać piekarnik z termoobiegiem na 50 stopni i uchylić lekko drzwiczki. Na blasze położyć matę sylikonową, gdyż tylko do niej jabłka nie przywrą. Rozłożyć jabłka równomiernie i posypać różnymi przyprawami rozcierając je na powierzchni jabłka palcem. Jabłka powinny się następnie suszyć przez ok. 3-4 godziny. Wyciągnąć do ostudzenia, kiedy będą chrupiące.
Przepis jest dziełem współpracy z magazynem Slow Life Polska.






Komentarze