Stek wołowy z salsą z truskawek
Truskawki są bazą do świeżej salsy, którą można łączyć z czerwonymi mięsami. Truskawki łączy się z czerwoną cebulą, miętą i tabasco. Smak tak połączonych składników zaskakuje i daje dużo energii do działania, szczególnie w upalne, weekendowe dni.
- Składniki
Składniki na dwie porcje:
- 2 steki z antrykotu lub rostbefu
- 250 gramów truskawek
- 1 mała czerwona cebula
- kilka gałązek mięty
- łyżeczka sosu tabasco
- 1 papryka chilli
- łyżeczka cukru
- łyżka soku z limonki
- 2 garści szpinaku
- 10 rzodkiewek, 3 łyżki sosu sojowego, łyżka oleju sezamowego, sól i pieprz, łyżka oleju
Wykonanie:
- Steki wyciągnij z lodówki na godzinę przed przygotowaniem. Osusz je papierowym ręcznikiem. Będą dzięki temu miały przyrumienioną powierzchnię.
- Truskawki i cebulę pokrój w drobną kostkę i przełóż do miski. Dodaj drobno posiekaną papryczkę chilli, łyżeczkę sosu tabasco (lub innego), łyżeczkę cukru, łyżkę soku z limonki i posiekaną miętę. Przemieszaj wszystko dokładnie i wstaw do lodówki. Salsa ma za zadanie stworzyć kontrast temperatury z gorącym mięsem.
- Rzodkiewki pokrój na ćwiartki i marynuj w sosie sojowym i oleju sezamowym kilkanaście minut. Rozgrzej patelnię na maksymalną temperaturę. Posmaruj steki olejem. Smaż z każdej strony w zależności od ulubionego stopnia wysmażenia od 2,5 minuty do 4 minut. Już na patelni steka posól i dopraw pieprzem. Podawaj na liściach młodego szpinaku, z marynowanymi rzodkiewkami i salsą z truskawek.
Podsumowanie

Nazwa przepisu
Stek wołowy z salsą z truskawek
Opublikowany
Total
Średnia ocena





Komentarze