Kokosowe curry z liczi i tofu
Jak już pewnie niejednokrotnie wspominałem, lubię dania jednogarnkowe. Zazwyczaj są proste w przygotowaniu i nie pochłaniają zbyt wiele czasu. Kokosowe curry z liczi i tofu jadłem kiedyś w jednej z hinduskich knajp, jakich wiele w Warszawie. Dominowały 3 wrażenia: ostrość chilli, łagodność mleczka kokosowego i słodycz liczi. Postanowiłem to odtworzyć we własnej kuchni. Tym razem odszedłem jednak od podania curry z ryżem i zrobiłem placki z mąki z ciecierzycy.
- Składniki
Składniki curry:
- tofu: 1 opakowanie (300 g)
- liczi: 15-20 sztuk
- pomidory: 1 puszka
- mleko kokosowe: 1 puszka
- marchew: 3 średnie
- szalotka: 2 średnie
- kumin: 1,5 łyżeczki nasion
- zielony kardamon: ziarenka z 5 nasion
- gorczyca: 1,5 łyżeczki
- kolendra: 1 łyżeczka nasion
- kurkuma: 1 łyżeczka
- chilli w płatkach: 1,5 łyżeczki
- imbir: 1 łyżka
- czosnek: 2 ząbki
- olej: 2-3 łyżki
- sól lub sos sojowy do smaku (opcjonalnie)
Składniki placki:
- mąka z ciecierzycy: 125 gramów
- sól: ½ łyżeczki
- soda: ⅓ łyżeczki
- woda: 200 ml
- olej do smażenia
Wykonanie curry:
1. Na suchej patelni praż nasiona kolendry, kuminu, gorczycy i kardamonu do momentu, aż zaczną strzelać. Następnie rozetrzyj je w moździerzu lub użyj blendera.
2. Przygotuj garnek z grubym dnem lub teflonową powłoką, w którym zrobisz curry. Szalotkę pokrój w piórka, a marchewkę w plastry i smaż na oleju do momentu zeszklenia się szalotki. Następnie dodaj uprażone przyprawy oraz kurkumę, płatki chilli, liść laurowy, imbir i zmiażdżone ząbki czosnku. Niech wszystko razem smaży się jeszcze 1-2 minuty.
3. Pomidory zblenduj. Dodaj do garnka razem z mleczkiem kokosowym, gotuj około 10-15 minut na średnim ogniu, aby płyn nieco odparował.
4. W tak zwanym międzyczasie obierz liczi. Nie zapomnij usunąć pestek. Tofu pokrój w kostkę.
5. Liczi i tofu dodaj na sam koniec, przemieszaj delikatnie z curry i gotuj wszystko razem jeszcze przez 3-5 minut.
Wykonanie placki:
1. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól oraz sodę. Dolej wodę i mieszaj energicznie do powstania gładkiej masy. Odstaw na 15 minut.
2. Następnie na patelni rozgrzej olej i smaż na nim niewielkie placki.
3. Odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.






Komentarze