13 potraw do piwa Dubbel – Grand Championa 2014 Festiwalu Birofilia
Wpis jest efektem współpracy z Grupą Żywiec.
Z nieukrywaną przyjemnością chciałbym was zaprosić na premierę piwa Dubbel, uwarzonego przez Czesława Dziełaka specjalnie na Festiwal Birofilia 2014. Grupa Żywiec organizuje ten konkurs dla domowych piwowarów już od 2003 roku. W 2006 wybrano pierwszego Grand Championa, natomiast od 2009 roku nagrodą jest warzenie i szeroka dystrybucja piwa przez Grupę Żywiec (wszystkie Grand Championy warzone są w Cieszynie ). Ja sam zamierzam zabrać się za domową produkcję piwa, więc temat jest mi bliski. Premiera Dubbla odbędzie się 6 grudnia o 18:00 na terenie całego kraju (można będzie kupić w sklepach Tesco). Ubolewam nad tym, ale nie dostałem i nie dostanę wcześniej do spróbowania. Muszę czekać tak samo jak wy!
Co więcej! Zapraszam wszystkich na event premierowy do warszawskiego klubu Sketch, który odbędzie się 6 grudnia o 18:00. Ja będę tam na pewno, więc jak możecie to zapraszam na piwo Dubbel 🙂
Żeby jednak przygotować się odpowiednio do premiery, stworzyłem na blogu specjalną kategorię – Przekąski do piwa. Złapałem się na tym, że wiele moich potraw było przygotowywanych na bazie piwa lub spożywanych później w towarzystwie piwa. Oficjalny foodparing dla piwa Dubbel to ciemne mięsa, dziczyzna, wędzona ryba, kiełbaski, sushi, sery typu brie czy gouda, ale także czekolada. Sam dubbel uwarzony został z sześciu rodzajów słodu i dwóch rodzajów chmielu. Jest to piwo wybitnie słodowe, czyli jest dużym wyzwaniem dla kucharza, żeby przygotować coś odpowiedniego, co zbalansuje cukier zawarty w tym piwie. W opisie przeczytałem, że pozostawia na podniebieniu smak czekolady. Wydaje mi się to ciekawym tropem. Na koniec tego postu zaproponuję mój pomysł na przekąskę dla Grand Championa, którą przetestuję, jak tylko piwo wpadnie w moje ręce.
Teraz zobaczcie mój przegląd przekąsek czy dań do piwa, które można znaleźć na moim blogu:
Wędzone przegrzebki z kremowym, grzybowym sosem
Dorada z borowikami i estragonem
Grillowany kebab z indyka
Polędwica wieprzowa ze smażonymi czereśniami
Mus z topinambura z sosem boeuf bourguignon
Boczek gotowany w cydrze na karmelizowanym jabłku
Speck Tortilla Wurst
Kaszanka z lubczykiem na szałwiowym purée
Ogony wołowe duszone w porterze
Gravlax – łosoś peklowany w soli morskiej
Chipsy z bekonu karmelizowanego w whisky
Spring Rolls z wołowiną
Kaszi z wędzonym pstrągiem
A teraz mój pomysł na dedykowaną przekąskę do piwa Dubbel:
Będzie to wołowina długo gotowana z dodatkiem Dubbla, jałowca i ciemnej czekolady. Mięso powinno dać się z łatwością szarpać (pulled beef). Wszystko to w konsystencji gęstego sosu podam na tostach z tymiankowym masłem. Wprost nie mogę doczekać się tej premiery! 🙂

Komentarze