Polewka jurajska – zupa o smaku pierogów ruskich
Poniżej przedstawiam przepis na polewkę jurajską, która jest zupą niepozorną, zachwyca dopiero, kiedy się jej spróbuje. W smaku przypomina mi pierogi ruskie. To tak, jakby ugotować pierogi, zblendować je i posypać skwarkami. Szok i poezja smaku. Spróbujcie sami!
Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Pan Magiczny Składnik (@magic_ingredient) Wł.
- Składniki
- maślanka 1 l
- 250 ml śmietany
- 150 g boczku wędzonego
- 1 cebula
- sól, pieprz
- 300 g ziemniaków
- 0,5 l wywaru z gęsi (lub innego rosołu)
- 2 łyżki mąki pszennej
Wykonanie:
1. Cebulę i boczek kroimy w drobną kostkę i razem wszystko wrzucamy do rozgrzanego garnka. Następnie smażymy na złoto i dolewamy maślankę, śmietanę i wywar z gęsi. Przyprawiamy solą i pieprzem. Kiedy wszystko się zagotuje, łączymy mąkę z kilkoma łyżkami śmietany, wlewamy do garnka i mieszamy energicznie.
2. Ziemniaki gotujemy, następnie ubijamy na purée. Z purée robimy “łezkę” i wykładamy na talerz. Zalewamy polewką, ziemniaki posypujemy podsmażonym boczkiem.
Przepis przygotowany został przez chefa kuchni hotelu Poziom 511.






Komentarze