Marynowane śledzie z musem ze śliwek i orzechów włoskich
Jestem śledzioholikiem. Wiem, dziwnie to brzmi, ale ryby te pod każdą postacią uwielbiam. Tutaj możecie zobaczyć moje dotychczasowe przepisy na śledzie. Do stworzenia tego przepisu zainspirował mnie pobyt w Klubie Mila nad Zalewem Zegrzyńskim. Chef tamtejszej kuchni stworzył zimną przekąskę, która mnie zachwyciła “Filety ze śledzia bałtyckiego przekładane musem z wędzonych, węgierek i roszponki“. Mogę z ręką na sercu stwierdzić, że były to najlepsze śledzie jakie jadłem w życiu.
Oryginalny przepis zmodyfikowałem dodając orzechów włoskich, które jak się okazało świetnie dopełniają słodycz śliwek i balansują słonego śledzia. Wydaje mi się, że w oryginalnym przepisie, kucharze sami marynowali surowego śledzia. Ja jednak nie dostałem nigdzie świeżej ryby, zamarynowałem więc filet typu matjas. Przekąska fajnie współgra z kwaśnym, ziołowym sosem vinaigrette.
- Składniki
Składniki na śledzia:
- Filety śledziowe typu matjas lub marynowane w occie
- 500 ml mleka
- Kilka łyżek oleju lnianego lub rzepakowego tłoczonego na zimno, może być też olej z orzechów włoskich
- 2-3 łyżki octu jabłkowego
- Opcjonalnie, aby nadać dodatkowego smaku i aromatu, można do marynaty dodać ziarna gorczycy i posiekany estragon
Składniki na mus:
- Pół szklanki suszonych śliwek
- Pół szklanki orzechów włoskich
- Kilka łyżek oleju lub wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji
Składniki na vinaigrette:
- 5 łyżek oliwy
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- Zioła: bazylia, melisa, estragon
- sól i pieprz
Wykonanie:
0. Jeśli kupiłeś śledzie solone typu matjas, trzeba pozbyć się z nich nadmiaru soli. Mocz śledzie minimum kilka godzin w mleku od czasu do czasu potrząsając miską, w której się znajdują. Następnie opłucz i marynuj je w mieszaninie wody i octu jabłkowego (wlej do szklanki wodę, dolewaj po łyżce octu i próbuj czy smak ci pasuje). Możesz też dodać siekanego estragonu i ziaren gorczycy. Marynuj kilka godzin. Po tym czasie osusz śledzie i polej je olejem. Tak powinny marynować się kolejną godzinę.
1. W tak zwanym międzyczasie zrób mus i vinaigrette. Orzechy zblenduj na proszek. Dodaj śliwek i dolej odrobinę wody i oleju. Zblenduj na gładką masę.
2. Do blendera przełóż wszystkie składniki na vinaigrette i zblenduj na dosyć rzadką emulsję (olej zemulgowany z wodą). Dopraw solą i pieprzem.
3. Śledzie posmaruj pastą i zawijaj w ruloniki. W razie potrzeby zepnij wykałaczkami. Na talerzu ozdób ziołami i skrop sosem.






Komentarze