Sałatka z blanszowanej cukinii, z sosem sojowym i ziołami
Może ktoś jeszcze poza mną robi taką sałatkę, ale i tak duchowo czuję się jej ojcem. Wszytko, czego się nauczyłem o smaku przez ostatni czas, znajdziecie w tym przepisie. Sałatka nie jest trudna, choć łączy w sobie dwie techniki: blanszowania i marynowania. W blanszowaniu chodzi o to, żeby warzywa zaprzyjaźniły się z gorącą wodą, ale nie ugotowały. Ich powierzchnia ma być miękka, a środek chrupiący. Żeby tego dokonać, musimy wrzucić cukinię na 5-10 sekund do gorącej wody i po wyciągnięciu od razu zanurzyć w lodowatej, żeby zatrzymać proces gotowania.
Co do marynowania, zawsze robię to trochę inaczej, albo wykorzystuję dostępne aktualnie składniki. W przepisie podam klasyczne zestawienie smaków, które możecie dosyć dowolnie wymieniać i łączyć. Podstawą jest sos sojowy (lub teryiaki), olej sezamowy, sok z limonki, tabasco i kolendra.
Wpis powstał we współpracy z firmą Olympus, która użyczyła aparatu OM-D EM-1 oraz obiektywu 60mm, f2.8.
Może ktoś jeszcze poza mną robi taką sałatkę, ale i tak duchowo czuję się jej ojcem. Wszytko, czego się nauczyłem o smaku przez ostatni czas, znajdziecie w tym przepisie. Sałatka nie jest trudna, choć łączy w sobie dwie techniki: blanszowania i marynowania. W blanszowaniu chodzi o to, żeby warzywa zaprzyjaźniły się z gorącą wodą, ale nie ugotowały. Ich powierzchnia ma być miękka, a środek chrupiący. Żeby tego dokonać, musimy wrzucić cukinię na 5-10 sekund do gorącej wody i po wyciągnięciu od razu zanurzyć w lodowatej, żeby zatrzymać proces gotowania.
Co do marynowania, zawsze robię to trochę inaczej, albo wykorzystuję dostępne aktualnie składniki. W przepisie podam klasyczne zestawienie smaków, które możecie dosyć dowolnie wymieniać i łączyć. Podstawą jest sos sojowy (lub teryiaki), olej sezamowy, sok z limonki, tabasco i kolendra.
Wpis powstał we współpracy z firmą Olympus, która użyczyła aparatu OM-D EM-1 oraz obiektywu 60mm, f2.8.
- Składniki
- 500 gramów młodej cukinii, zielona i żółta
- 3-4 łyżki sosu sojowego jasnego lub sosu teriyaki
- 3-4 łyżki oleju sezamowego
- Łyżeczka cukru
- Sok z połowy limonki
- 5-7 kropel Tabasco
- Sól i pieprz
- Posiekana kolendra, pietruszka i mięta
- Posiekane chilli (niekoniecznie)
- Ocet z ryżu (niekoniecznie)
Wykonanie:
1. Zacznij od pokrojenia cukinii. Jeśli posiadasz mandolinę, pokrój w cienkie paski wzdłuż. Jeśli nie, pokrój w cienkie plastry. W jednym garnku rozgrzej wodę, a do drugiego wlej zimną i wsyp kostki lodu (jeśli posiadasz). Posól wrzątek i wrzucaj cukinię partiami na ok. 10 sekund. Od razu odcedź i przenieś do zimnej wody aż warzywa się ostudzą. Po tym, postaraj się osuszyć cukinię np. za pomocą ręcznika papierowego.
2. Do miski wrzuć i wlej wszystkie składniki poza kolendrą, którą dodasz na sam koniec. Połącz składniki i dodaj cukinię. Przemieszaj delikatnie ręką i pozostaw w lodówce na minimum 10 minut. Po tym czasie jeszcze raz przemieszaj i podawaj ze świeżą kolendrą.






Komentarze