Kotleciki jagnięce na sałatce stir-fry
Jeszcze dwa lata temu, kiedy szukałem baraniny na warszawskich targach, wyglądałem jak kosmita. Chodzi taki i tylko głowę zawraca. Mięso to schab i bitki, nie jakieś fanaberie. Mamy rok 2014 i przechodząc na Mirunie obok pawilonów z mięsem, sprzedawcy sami wołają zachęcając do zakupu jagnięciny. Jak na arabskim targu, biorą człowieka, łapią za rękaw i mówią “Dobra cena dla Ciebie, mój przyjacielu!”. Mięso owiec przeżywa renesans i nawet mój kolega ze studiów – skądinąd znany Jareczek – został pasterzem. How hipster is that?!
Wracając do mojego dania. Jest proste i niezobowiązujące. Można go podać na jednym półmisku, żeby każdy nałożył sobie odpowiednią porcję. Potrawa dwa światy. Arabski i chiński. Mięso doprawiam kuminem, kolendrą i chilli. Kotleciki są delikatnie poprzerastane tłuszczem, dlatego mięso będzie soczyste i delikatne. Jagnięcina jest bardziej odporna na przesmażenie, ale ja lubię taką różową w środku. Sałatka ma być na ciepło. Chodzi o to, by warzywa chwilę podsmażyć na woku i dodając odrobinę wody, zblanszować je tak, by były chrupiące. Warzyw specjalnie nie doprawiam. Sól, pieprz, sos sojowy i sok z cytryny. Całą robotę robi posiekana kolendra. Smacznego!
- Składniki
Składniki na kotleciki:
- Kotleciki jagnięce: 4 sztuki
- Kumin (mielony): 1 łyżeczka
- Nasiona kolendry (mielone): 1 łyżeczka
- Chilli: 1/2 łyżeczki
- Oliwa
- Sól, pieprz
Składniki na sałatkę:
- Brokuł: 1 sztuka
- Marchew: 2 stuki
- Cebula: 1 sztuka
- Groszek zielony: 0k. 200 gram
- Chilli: 1 papryczka
- Cykoria lub sałata rzymska: 2 sztuki (sałaty połowa)
- Natka kolendry: 1 pęczek
- Sok z cytryny
- Woda 1/3 szklanki
- Sól, pieprz
Wykonanie:
1. Kotleciki opłucz i wytrzyj. Nasmaruj oliwą i wetrzyj wszystkie przyprawy. Odstaw na bok. Mięso powinno mieć temperaturę pokojową nim trafi na patelnię.
2. Warzywa pokrój. Marchew w słupki (julienne), groszek w romby, cebulę w grube piórka.
3. Rozgrzej patelnię z 2 łyżkami oliwy. Połóż kotleciki, kiedy patelnia będzie naprawdę gorąca. Mięso powinno syczeć. Smaż z każdej strony 3-4 minuty i odstaw na bok, aby odpoczęło. Możesz przykryć folią aluminiową.
4. Kiedy mięso będzie odpoczywało, rozgrzej 2 łyżki oleju w woku. Wrzuć wszystkie warzywa i smaż przez minutę. Dopraw do smaku i wlej wodę. Pomieszaj jeszcze do 2 minut, tak by warzywa pozostały jędrne i chrupiące. Przełóż sałatkę do miski odsączając z wody i posyp posiekaną kolendrą. Na sałatce ułóż kotleciki i tak podawaj.






Komentarze