Ziołowe Cheeseburgerolady
Zastanawiałem się ostatnio czy z burgerami wymyślono już wszystko? Okazało się, że jest jeszcze wiele do odkrycia. Jak dla mnie dobry burger nie może obejść się bez bekonu i sera, ale ileż można robić go w ten sam sposób? Wpadłem więc na pomysł, by wszystkie te wspaniałości zamknąć w środku, w mięsie. Nie chciałem robić nadziewanych pulpetów, dlatego przypomniałem sobie jak robił burgery Heston Blumenthal. Zawinął on mielone mięso w folię spożywczą w rodzaj grubej kiełbasy o średnicy ok. 10 cm. Później “kiełbasa” ta trafiała na kilka godzin do zamrażalnika, by łatwiej było ją pokroić. Zrobiłem podobnie, tylko w formie rolady z ziołami (bazylia, tymianek i mięta), z pokruszonym, smażonym bekonem oraz żółtym serem. Chodziło mi o to, żeby pod wpływem temperatury ser się roztopił i utworzył chrupiącą skorupkę. Udało się, było pysznie.
Podanie burgera zależy od Was. Ja nie jem ostatnio zbyt wielu węglowodanów, dlatego użyłem skromnej pity, całej masy warzyw i posiekanych ziół.
- Składniki
- Sprzęt
- Mięso wołowe, np. z karku: 500 gramów
- Świeże zioła (bazylia, tymianek i mięta): kilka gałązek
- Bekon: 4-6 plasterków
- Żółty ser: 150 gramów
- Sól i pieprz
Wykonanie:
1. Mięso z karku wołowego oczyść z błonek, ale pozostaw tzw. kruchy (twardy) tłuszcz. Pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce lub posiekaj w blenderze (ja tak robię). Jeśli chcesz, kup dobre mielone mięso lub poproś swojego rzeźnika o zmielenie kupionego kawałka.
2. Rozgrzej patelnię i usmaż bekon na złoto. Odłóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu i wystudzić.
3. Na desce do krojenia rozłóż folię spożywczą. Na folii rozłóż mięso o grubości ok 1,5 cm. Mięso posól i popieprz. Posyp ziołami i wklep je w mięso. Posyp serem i pokrusz bekon.
4. Złap za jedną stronę folii i zroluj mięso tak, żeby było zwarte. Zawiń szczelnie w folię i uformuj walec. Roladę wstaw do zamrażarki na 2-3 godziny.
5. Na wpół zamrożone mięso ukrój razem z folią na plastry grubości 2 cm. Poczekaj kilkanaście minut, aby mięso odtajało. Rozgrzej patelnię z tłuszczem (może być po smażeniu bekonu) i smaż burgery przez kilka minut z każdej strony. Pamiętaj o zdjęciu folii zanim położysz mięso na patelni!
6. Burgery podawaj tak jak lubisz. Możesz przygotować sos na bazie świeżych ziół, np. tymianku.
Komentarze