Świąteczny pasztet z ciecierzycy i orzechów włoskich
Świąteczny czas jest ciężki dla wegetarian. Nie dość, że muszą ciągle tłumaczyć, że powodem iż nie jedzą mięsa i ryb nie jest fakt, że im nie smakuje, a po prostu nie jedzą. Jest to logika niepojęta dla starszej części rodziny. Poza tym na stole nie ma wiele do jedzenia dla wegetarian. Ja mięso jem i ryby też, ale czasami mam dosyć, czuję się przejedzony i chciałbym jakiejś roślinnej odmiany.
Pasztet, który proponuję, może połączyć w Święta dwie strony stołu. Jest on bogaty w smaku. Poza ciecierzycą znajdziecie w nim mielone orzechy włoskie, owoce goi i zielony pieprz, który przyjemnie chrupie pod zębami. Specjalnie nie dodawałem do niego egzotycznych przypraw, by przekonać do tej potrawy konserwatywnych mięsożerców. Pasztet ten możecie pokroić w plastry i podawać w towarzystwie ćwikły, chrzanu lub konfitury z żurawiny.
- Składniki
- Ciecierzyca: 1 kilogram suchej
- Marchew: 1 średnia
- Pietruszka: 1 średnia
- Seler: kawałek wielkości pozostałych warzyw
- Cebula: 1 duża
- Czosnek: 1 ząbek
- Orzechy włoskie: 200 gram
- Zielony, marynowany pieprz: mały słiczek
- Owoce goi: 100 gram
- Migdały w płatkach: do ozdoby
- Jajka: 2 stuki
- Bułka tarta: pół szklanki
- Oliwa: do smażenia
- Ziele angielskie, liść laurowy
- Sól i pieprz
Wykonanie:
0. Przynajmniej 8 godzin wcześniej zalej ciecierzycę ciepłą wodą w proporcji 1 miara ziarna na 3 miar wody.
1. Ciecierzycę gotuj ok. godziny.
2. Warzywa obierz, pokrój w kostkę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Dolej ok. 1 l wody i gotuj przez ok. 30 minut. Dopraw solą do smaku. Po ugotowaniu nie wylewaj bulionu.
3. Cebulę podsmaż na kilku lyżkach oliwy. Pod koniec dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze ok. 2 minut.
4. Przygotuj maszynkę do mielenia mięsa lub praskę do ziemniaków.
5. W jednej misce połącz wszystkie składniki. Bułkę tartą zalej bulionem, by uzyskać miękką masę. Dodaj do pozostałych składników w misce. Zmiel orzechy i połącz z resztą.
6. Zmiel wszystko w maszynce. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj pieprz i owoce goi. Roztrzep 2 jajka (zostaw trochę do posmarowania wierzchu) i dolej do masy. Wyrób dokładnie.
7. Blachę “keksówkę” posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Masę wylej do formy. Wygładź powierzchnię i posmaruj jajkiem. Obsyp płatkami migdałów lub innymi orzechami.
8. Piecz do godziny w temperaturze 180 stopni. Podawaj z żurawiną.






Komentarze