Śledzie marynowane w cytrusach
Jestem śledziowym skrytożercą. Szczególnie w Święta, kiedy spożywa się ich więcej niż kiedykolwiek. Najpopularniejsze śledzie to zwykłe solone typu matias. Ja jednak od nich wolę marynowane w occie. Jeśli zastanawiasz się jak w ciekawy sposób podać zwykłe matiasy, to jest przepis dla Ciebie.
Matiasy są niezwykle słone i takie… rybne. Jak dla mnie jest to ich wada, dlatego trzeba je solidnie zamarynować, by pozbyć się tego smaku choć trochę . Specjalnie na Święta proponuję marynatę z cytrusów. Śledzie lubią cytrusy. Poza sokiem dodaję jeszcze skórkę startą z pomarańczy, cytryny i mandarynki. Świątecznego klimatu nada jeszcze kilka sztuk goździków.
- Składniki
- Śledzie typu matias: 0,5 kg
- Mleko: 0,5 litra
- Pomarańcze: 2 sztuki
- Cytryny: 2 sztuki
- Mandarynki: 3 sztuki
- Goździki: kilka sztuk
- Oliwa
- Pieprz
Wykonanie:
0. Matiasy mają to do siebie, że są przeraźliwie słone. Aby pozbyć się nadmiaru soli, trzeba wymoczyć śledzie przez noc w mleku, chudym jogurcie lub kefirze. Na drugi dzień będą bardziej przystępne.
1. Śledzie opłucz z mleka i osusz. Pokrój na ukos na ok. 1 cm kawałki.
2. Sparz wrzątkiem 1 pomarańczę, cytrynę i mandarynkę. Zetrzyj z nich skórkę i dodaj do pomarańczy. Wyciśnij sok ze wszystkich cytrusów i dodaj do śledzi. Dodaj pieprzu. Przemieszaj wszystko dokładnie, żeby wszystkie śledzie “skąpane” były w soku. Marynuj kilka godzin w lodówce, kilkukrotnie mieszając.
3. Po kilku godzinach osusz śledzie i usuń nadmiar skórki z cytrusów. Osuszone ryby zalej 2 łyżkami oliwy i przemieszaj.
4. Pokrój pomarańcze w plastry i ułóż na talerzu. Na pomarańczach układaj śledzie, a na nich paski skórki pomarańczowej dla dekoracji. Smacznego!






Komentarze