Turcja na patyku – Miętowe kebaby jagnięce (Kofta)
W Turcji nigdy jeszcze nie byłem. Ba, ze wszystkich krajów muzułmańskich byłem tylko na egipskim Synaju i to przypadkiem. Nie ulega wątpliwości, co pokażę w następnych miesiącach – jestem zafascynowany kuchnią arabską. Może nie będzie to politycznie poprawne, ale kuchnia tego regionu świata to jedyny element tamtejszej kultury, który akceptuję i uwielbiam.
Surowy, suchy klimat wytworzył specyficzne podejście do gotowania. Dużo baraniny, wyrazistych przypraw i świetnej jakości warzyw (o dziwo). Do tego umiłowanie do odświeżającego jogurtu i mięty. To wszystko starałem się zamknąć w jagnięcych kebabach (Kofta) grillowanych na patykach. Spróbujcie takich w lecie na drzewnym grillu. Ja miałem do dyspozycji tylko patelnię grillową, ale i tak wyszły świetnie. Połączenie ognia i wody. Ostre mięso podane z chłodzącym, jogurtowo-miętowym sosem. Allah akbar!
- Składniki
- Mielona jagnięcina: 800 gramów
- Oliwa: 2 łyżki
- Mięta i pietruszka: po garści
- Kumin mielony (kmin rzymski): 2 łyżeczki
- Kolendra mielona: 2 łyżeczki
- Cynamon mielony: 2 łyżeczki
- Czosnek: 2 ząbki
- Chilli mielone: 2 łyżeczki
- Sól i pieprz: po 2 łyżeczki
Sos miętowy i chilli
- Jogurt bałkański: 300 ml
- Mięta: garść
- Czosnek: 1 ząbek
- Chilli: 2-3 papryczki (lub 3 -4 łyżeczki pasty chilli)
- Sól, pieprz
Wykonanie:
1. Mieloną jagnięcinę przełóż do miski. Dodaj wszystkie przyprawy i zioła. Dokładnie wymieszaj. Odstaw na godzinę.
2. Wlej jogurt, miętę i czosnek do blendera. Zmiksuj szybko. Nie musi być dokładnie. Dopraw solą i pieprzem. Odlej połowę do miseczki. Do reszty dodaj chilli i zmiksuj jeszcze przez chwilę. Schłodź ok. godzinę.
3. Nałóż mięso (o grubości kiełbasy) na 8 patyczków. Walce nie powinny być ani za cienkie, ani za grube.
4. Grilluj z każdej z 4 stron ok 2 minuty.
5. Podawaj z sosami, kuskusem oraz z sałatką.
Możecie też skorzystać z przepisu Jamiego Olivera.






Komentarze