Mały Wietnam nad Wisłą (vol. 2) – Sałatka z makaronu ryżowego
Post jest częścią cyklu 2 wpisów na temat składników wyprodukowanych na bazie mąki ryżowej. Miła odmiana od tradycyjnych sałatek. Jest to trochę taka wietnamska zupa Pho, ale bez bulionu, za to ze smażoną w woku wołowiną, z dodatkiem chrupiących warzyw, świeżego szpinaku i kiełków. Super pożywna i super zdrowa. Dostępna cały rok poza sezonem.
- Składniki
- Makaron ryżowy: całe opakowanie 300 -400 gramów
- Wołowina: 200 – 300 gramów
- Szpinak świeży: 2 – 3 garści
- Marchewka: 1 duża
- Groszek zielony: 200 gramów
- Kiełki: dowolne, ilość wg uznania
- Chilli: 1 sztuka
- Kolendra świeża
- Orzechy arachidowe: garść
- Olej sezamowy: 3 łyżki
- Limetka: pół
- Sos rybny: 2 łyżki
- Sól, pieprz
Wykonanie:
1. Ugotuj makaron zgodnie z przepisem. Możesz przepłukać zimną wodą. Odcedź. Przełóż do miski i polej 3 łyżkami oleju sezamowego (może być inny lub oliwa). Przemieszaj dokładnie (chodzi o to, by makaron się nie kleił).
2. Przez 2 minuty blanszuj marchewkę pokrojoną w zapałkę i groszek pokrojony w romby. Ostudź w zimnej wodzie i odcedź. Wrzuć do miski.
3. Pokrój wołowinę w cienkie paski. Rozgrzej wok lub inną patelnię do maksymalnej temperatury z kilkoma łyżkami oleju o niskim progu dymienia. Smaż przez kilka minut dolewając 2 łyżki sosu rybnego. Odsącz mięso na papierowym ręczniku i dodaj do miski.
4. Dodaj pozostałe składniki jak szpinak, kiełki i kolendrę. Dopraw solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj.
5. Podawaj posypaną chilli i tłuczonymi orzechami arachidowymi.

Komentarze