Linguine alla Puttanesca!
Sos do makaronu (a może PASTY?) zawdzięcza swoją nazwę włoskim prostytutkom, które przyrządzały tę aromatyczną potrawę swoim klientom. Intensywny zapach smażonego czosnku i anchois miał dostarczać wodzonych za nos klientów wprost do łóżka. Przez żołądek do seksu. Jakkolwiek barwną i nieprawdopodobną wydaje się być ta legenda, danie sprawia, że z chęcią zostawiłbym swoje serce na łonie matki Italii!
O przepisie pierwszy raz usłyszałem oglądając program Jamiego Olivera “Jamie w domu”. Facet zorganizował sobie ogrodową kuchnię i gotuje z produktów dostępnych prosto z krzaka. Od tamtej pory puttanesca skradła moje kubki smakowe i jest w moim domu (szumnie powiedziane) istnym klasykiem. Sos posiada wiele wariantów, ale jego podstawą są pomidory i ryby konserwowe, które są tematem tego przepisu. Nie wyobrażacie sobie jakim dobrym połączeniem są pomidory, anchois, czosnek i makaron. Można podawać klasycznie ze spaghetti czy linguine, ale ja wykorzystałem takie fantazyjne muszelki “capunti”, które przypominają mi… no właśnie 🙂
- Składniki
- Pomidory z puszki: 2 puszki
- Makaron linguine: całe opakowanie
- Anchois: 6 filecików
- Tuńczyk w oleju: 1 puszka
- Cebula: 1 średnia
- Czosnek: 2 ząbki
- Oliwki czarne: garść
- Kapary: 2 łyżki
- Parmezan lub Grana Padano: starty do posypania
- Natka pietruszki: garść
- Chilli: 1 sztuka
- Szczypiorek: do posypania
- Oliwa do smażenia
- Sól, pieprz
- Tabasco do smaku
Wykonanie:
1. Kiedy woda na makaron zaczyna się gotować, rozgrzej dużą patelnię z 2 łyżkami oliwy i 1 łyżką oliwy z tuńczyka. Wrzuć makaron do osolonej wody. Na patelnię z kolei wrzuć cebulę, chilli, anchois, oliwki i kapary. Podsmażaj przez 3 minuty. Następnie dodaj czosnek i po 30 sekundach pomidory z 2 puszek i tuńczyka. Przemieszaj od niechcenia i pozostaw do zagotowania.
2. Ugotowany makaron przełóż bezpośrednio na patelnię, dodaj natkę pietruszki i gotuj mieszając jeszcze przez minutę. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Sos z makaronem przełóż bezpośrednio na talerze. Posyp parmezanem i szczypiorkiem (lub pietruszką). Możesz skropić tabasco, które świetnie komponuje się z całym daniem.
Tutaj znajdziecie ciekawy przepis video, jednak po włosku 🙂






Komentarze