Zupa pomidorowa z wołowymi mini klopsikami
Nie znam osoby, która nie lubiłaby zupy pomidorowej. Jeśli jeszcze jej nie lubisz, to ten przepis zmieni twoje życie. Intensywna, gęsta, pełna smakowitych kulek z mięsa… Idealna!
Mimo zimy i braku świeżych pomidorów zupa jest pyszna, a to wszystko dzięki wspaniałym i tanim pomidorom z puszki, które zamykają w sobie letnie smaki. Nie rób jej poza sezonem ze świeżych owoców. Taką zupę można równie dobrze od razu wylać do zlewu! Albo w sezonie, albo z puszki.
Zupa, która w Polsce świetnie sprawdzi się w chłodne dni jesieni i zimy, ma swoje korzenie w kuchni włoskiej. Używana często w formie sosu do makaronu, rewelacyjnie sprawdza się jako zupa – z odrobiną jogurtu, skropiona oliwą, z dodatkiem pieczywa. Jestem pewien, że stanie się twoim nowym klasykiem w kuchni. Do dzieła!
- Składniki
- Pomidory: 2 puszki
- Bulion drobiowy: 0,5 litra
- Mięso wołowe mielone: ok. 300 g
- Cebula: 1 średnia
- Czosnek: 2 ząbki
- Papryka w proszku: 3 łyżeczki
- Jajko: 1
- Jogurt bałkański
- Pietruszka: natka
- Oliwa do smażenia i skropienia zupy
- Sól
- Pieprz
Wykonanie:
1. Zacznijmy od ugotowania zupy. Do garnka z grubym dnem wlej ok. 2 łyżki oliwy, posiekaną cebulę podsmaż na złoty kolor. Dodaj 1 posiekany ząbek czosnku, 2 łyżeczki papryki i mieszaj przez pół minuty. Następnie wlej bulion i pomidory z puszki. Pozwól wszystkiemu zagotować się i pozostaw na 10 minut.
2. W czasie, kiedy gotuje się zupa, zabieramy się za przygotowanie klopsików. Do miski włóż mięso, wbij jajko, dopraw papryką, czosnkiem, pieprzem i solą. Wymieszaj wszystko dokładnie.
3. Po 10 minutach zdejmij garnek z kuchenki i zblenduj zawartość na gładki, gęsty płyn. Ponownie doprowadź do wrzenia. Nabierz na rękę 1 łyżeczkę mięsa, formuj kolejne kulki i wrzucaj bezpośrednio do zupy. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Po ok. 10 minutach pomidorowa z mini klopsikami będzie gotowa.
4. Podawaj z jogurtem bałkańskim, pietruszką i pieczywem. Smacznego! 🙂






Komentarze