promocja produktowa
Sezon na czosnek niedźwiedzi! - ebook z przetworami i przepisami w specjalnej cenie
tylko 29 zł zamknij informację
informacja
Nowy przepis: Zupa miso, tylko lepsza! Dwa rodzaje
sprawdź teraz zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Kiszenie

Zupa miso, tylko lepsza – dwie wersje
Azja / Pasta miso

Zupa miso, tylko lepsza – dwie wersje

Zupa miso nigdy więcej nudna. Zobacz moje dwie wersje na zupę miso, która może stać się pełnowartościowym, obiadowym posiłkiem.
Kimchi z ananasa
Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z ananasa sprawdzi się do dań…
eBook – Czosnek Niedźwiedzi – przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego
sklep / eBooki

eBook – Czosnek Niedźwiedzi – przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Pesto z czosnku niedźwiedziego – Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego
eBook / Czosnek niedźwiedzi

Pesto z czosnku niedźwiedziego – Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Przepis na Pesto pochodzi z mojego eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 20 różnych sposobów na przetwory i dania z…
Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)
Comfort food / Bryndza

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim, czyli polskie raviolo con uovo.
Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na pomysł, żeby nakarmić nią większe…
ŻURAMEN czyli żurek a’la ramen
Japonia / Zakwas na żurek

ŻURAMEN czyli żurek a’la ramen

Jak połączyć polską zupę na żytnim zakwasie z japońskim ramenem.? Tym razem postanowiłem od nowa zabrać się za ten przepis…

Kontekst

Myślę, że już zdajemy sobie sprawę, że morza i oceany są w ogromnym stopniu przełowione (dane). Zwykliśmy jednak pochylać się nad losem dużych i smacznych ryb, które kiedyś często lądowały na naszym stole. Media i specjaliści żywieniowi mówią nam też, żebyśmy włączali jak najwięcej ryb do naszej diety, bo to zdrowo. Odpowiedzą na taki popyt jest właśnie przełowienie z jednej strony, a z drugiej wielkie, przemysłowe akwakultury, gdzie ryby są sztucznie dokarmiane.
Co jednak z owocami morza. Czy krewetki, langustynki czy homary jakoś magicznie, w nieskończoność się rozmnażają, żeby zawsze być gotowe znaleźć się na naszym talerzu? No właśnie nie. Dlatego przedstawiam danie z homara, który przyjechał do Polski z wybrzeży wyspy Księcia Edwarda (Kanada). Te homary posiadają niebieski certyfikat zrównoważonego rybołówstwa MSC. Chodzi o to, żeby ryb i owoców morza wystarczyło dla naszych dzieci i wnuków. Sprawdźcie temat na stronie organizacji MSC.
msc logo
Ja mam dla was film na zachętę. Zrobiłem przebogate risotto. Homar lubi tłuszcz z masła, oliwy czy serów, więc nie żałujcie mu go. Magię doprawił szafran. Mieliśmy z ekipą trochę ciężkie warunki, gdyż strasznie wiało, a temperatura dochodziła do 0 stopni. Wielki dzięki dla operatora Wojtka Sochaczyńskiego, który zrobił w obrazie prawdziwy foodporn!


Składniki











Wykonanie

Wykonanie:
Podgrzej litr wody na bulion i dodaj cebulę, seler, marchew i pietruszkę. Kup jeden-dwa homary, najlepiej z niebieskim certyfikatem MSC! Spraw homara oddzielając mięso ze szczypiec i ogona. Pozbądź się wnętrzności homara… Dodaj wszystkie skorupy do wywaru. Gotuj 30 minut i dopraw solą morską.
Posiekaj cebulę, obierz czosnek i pokrój 10 małych pomidorów. Odcedź bulion. Na maśle i oliwie podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj szklankę ryżu do risotto, trochę czarnego i przesmaż chwilę. Wlej 150 ml dobrego białego wina. Dodaj sporą szczyptę szafranu i wlej bulion na 2-3 razy. Dadaj grzyby, np. boczniaki i 100 gramów sera Korycińskiego. Posiekaj mięso homara i dodaj do risotto
Dopraw pieprzem i solą do smaku. Zetrzyj sporo parmezanu i na koniec dodaj pomidory. Wykończ kremówką, nałóż 4 porcje i posyp kolendrą.



Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab