Magiczny składnik

Magazyn

Jakie trendy w smakach będą w 2017 roku? – relacja z warsztatów Kamis

Co roku czuję się coraz bardziej zaskoczony tym, jak nasz lokalny rynek kulinarny przyspiesza. Nie mówię tutaj wyłącznie o liczbie premier nowych knajp, magazynów, blogów czy wydarzeń kulinarnych w miesiącu. Dołączają do tej pogoni również wytwórcy czy importerzy wszelakich produktów spożywczych takich jak nowe warzywa, tzw. superfoods czy przypraw.

Mogę śmiało powiedzieć, że mamy całkiem dobrze rozwinięty rynek kulinarny. Z moich obserwacji wynika, że w Polsce o uwagę konsumenta konkurują wszystkie najważniejsze światowe trendy w żywieniu. Polski konsument, w dużym uogólnieniu, potrzebuje nowości jak tlenu. Często próbujemy nowinek, ale też często się nimi nudzimy. To sprawia, że nie możemy przestać doświadczać. Dlatego staram się twórczo przekuć aktualne kulinarne “zajawki” na przepisy dla was. Natomiast producenci, np. przypraw jak Kamis, próbują nie tyle nadążyć za tymi oczekiwaniami, ale może nawet i je wyprzedzić?

Warsztaty Kamis Trendy w Smakach-24

Otóż pewnego śnieżnego, styczniowego poranka miałem przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych pod intrygująco brzmiącym tytułem – Trendy w smakach 2017. Choć zestawień takich czytałem już całą masę – sam nawet zastanawiałem się nad napisaniem swoich przemyśleń – byłem ciekaw, co wymyśli marka przypraw? Z drugiej strony trendy w kulinariach nie do końca muszą iść w parze ze smakami. Zwykle mówi się o formie jedzenia, jakie będzie popularne w kolejnym sezonie. Ale do rzeczy. Okazuje się, że podobne przewidywania powstają od 2000 roku, np. w 2016 roku były to: ostre i gorące, tropikalna Azja (np. smaki Filipin), proteinowa alternatywa w strączkach, superfoods, pradawne smaki czy używanie przypraw do tworzenia cocktaili. Sami oceńcie jak to się sprawdziło w ostatnim roku?

No ale czym wg Kamisa powinniśmy się zainteresować w tym roku?

  • Na przebudzenie – smaki świata (intensywnie przyprawiane śniadania inspirowane głownie Azją, ale także nowymi u nas produktami jak ziarna sorgo)
  • Plancha – grillowanie na płaskim (popularna szczególnie w Kraju Basków forma grilla z dodatkiem wyrazistych sosów jak mojo verde)
  • Żółtka – słoneczna strona smaku (jajka wychodzą spoza strefy śniadaniowej, a żółtka traktowane są jako przyprawa)
  • Nowoczesna kuchnia śródziemnomorska (fusion kuchni wschodniego wybrzeża Morza Śródziemnego z zachodnią klasyką)
  • Słodycz i pieprz (pieprz jako przyprawa słodkich potraw)

Warsztaty Kamis Trendy w Smakach-14

Powiem szczerze, że z tej listy najbardziej zainteresowałem się żółtkami i pieprzem. Kiedy wyobrażałem sobie te wszystkie możliwości poczułem się zainspirowany. Oczywiście całe spotkanie dla dziennikarzy kulinarnych i blogerów miało formę warsztatów. Lista przepisów i produktów w studio CookUp zapowiadała jedno – czekało nas całkiem ambitne zadanie. Menu wymyślił Szef kuchni Kamis – Maciej Wawryniuk, który najwidoczniej nie zamierzał (jak to zwykle bywa) nam odpuścić.  Na szczęście trafiła mi się grupa przepisów z kategorii żółtka, ale z zainteresowaniem patrzyłem też co się dzieje na stanowisku z pieprzem. Było to dosyć karkołomnym wyzwaniem, ale podczas gotowania nagrałem też kilka ujęć z warsztatów, które możecie obejrzeć poniżej 🙂

W przeciągu 2 godzin miałem do przygotowania trzy potrawy: zupa z “szybkim” kimchi i jajkiem sadzonym, sałatka z francuskimi tostami z krewetką w środku w panierce z panko oraz shakshukę ze specjalną mieszanką przypraw i oczywiście z jajkami. Co ciekawe, jako przyprawę, chef Wawryniuk przygotował suszone żółtka, które zakopuje się jak gravlaxa w soli, żeby pozbyć się wody i suszy dodatkowo w piekarniku. Takie żółtko po wysuszeniu można zetrzeć jak parmezan, co nadaje potrawom odrobinę smaku umami.

Warsztaty Kamis Trendy w Smakach-2

Warsztaty Kamis Trendy w Smakach-19

Warsztaty Kamis Trendy w Smakach-21

“Moje smaki” bardzo dobrze znałem i uważam, że żółtko będzie królem nie tylko w 2017 roku, ale już zawsze. Natomiast sprawdziły się moje oczekiwania co do obecności pieprzu w deserach. Jest to nowy Magiczny Składnik i jestem tego pewien, wam też posmakuje. Truskawki, syrop klonowy, wanilia, kremy, karmel, sernik, szarlotka… spróbujcie następnym razem dodać trochę pieprzu. Magia!

Dajcie koniecznie znać co sądzicie o trendach w smakach, które zaproponował Kamis w tym roku?


A teraz czas na przepis, który najbardziej przypadł mi do gustu. O dziwo, jest to śniadanie. Po prostu pyszne!

Ryżowo-jęczmienne congee z mango i kokosem

Zacznij swój dzień z congee, czyli tradycyjną azjatycką owsianką. Proponujemy jej słodszą wersję z mieszanką czerwonego ryżu, kaszy jęczmiennej, słodko-kwaśnej żurawiny i rozgrzewających przypraw – cynamonu, imbiru, ziela angielskiego i goździków. Gotuj, do uzyskania kremowej konsystencji i jedz z polewą kokosową, kawałkami mango, jogurtem i odrobiną melasy z granatów.

Warsztaty Kamis Trendy w Smakach-25

Składniki:

75 g czerwonego ryżu

50g kaszy jęczmiennej

50 g suszonej żurawiny

500 ml wody

400 ml soku z granatu

1 łyżeczka Cynamon mielony Kamis

¼ łyżeczki Imbir mielony Kamis

¼ łyżeczki zmielonego Ziele angielskie Kamis

1 szczypta zmielonych Goździki w torebce Kamis

40 g masła

25 g płatków migdałów

25 g nasion dyni

15 g wiórków kokosowych

100 g pokrojonego świeżego mango

50 ml jogurtu naturalnego

1 łyżkę melasy z granatów

 

Wykonanie:

  1. Umieść w rondelku ryż, jęczmień, żurawinę, wodę, sok z granatu i zagotuj. Zmniejsz ogień, przykryj i duś przez 1½ – 1¾ godziny, mieszając od czasu do czasu do uzyskania kremowej konsystencji.
  2. Wymieszaj wszystkie przyprawy w małej miseczce. Podziel mieszankę przypraw na pół i odstaw.
  1. Rozpuść połowę masła na małej patelni na średnim ogniu. Dodaj migdały, pestki dyni, wiórki kokosowe, połowę mieszanki przypraw, gotuj i mieszaj przez 3-5 minut aż staną się pachnące i złociste, (zajmie to około 3-5 minut), następnie odstaw na bok.
  1. Wymieszaj pozostałą mieszankę przypraw z masłem i ugotowanym ryżowym congee.
  1. Podawaj w miseczkach. Na wierzchu umieść mieszankę kokosową, mango i jogurt. Dodaj odrobinę melasy z granatów.

Wskazówki: Congee można przygotować jeden dzień wcześniej. Przykryj i przechowuj congee w lodówce. Podgrzej na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, dodaj wodę, aby otrzymać odpowiednią konsystencję. Postępuj zgodnie z punktami od 2 do 5.

Magiczne Składniki: , , ,

Komentarze