Magiczny składnik

Info

Tomasz Czajkowski

tomek@magicznyskladnik.pl

668 828 843

Adres podaję po wcześniejszym kontakcie

Profil na Hash.fm

 

Tomek Czajkowski bloger Magiczny Składnik foto. Joanna Matyjek

Kim jestem?
Nazywam się Tomek Czajkowski. Pochodzę z małego miasta Brzeg nad Odrą, wciśniętego  pomiędzy Opole i Wrocław. Mieszkałem w domu rodzinnym z dużym ogrodem, gdzie mieliśmy sad i uprawialiśmy warzywa na własne potrzeby. Pasję do gotowania odkryłem bardzo wcześnie. Pamiętam, że jako 6-7-latek serwowałem gościom rodziców tosty francuskie. To wszystko, co przez wiele lat potrafiłem ugotować. Zawsze dużo eksperymentowałem, ale bez większych sukcesów. Doświadczenia przeprowadzałem na siostrze – wegetariance. To jej menu skłoniło mnie do ciągłego poszukiwania nowych składników.
Największy boom mojego zainteresowania do gotowania i poszerzenia umiejętności kulinarnych przeżyłem będąc w Anglii na wakacjach w 2007 roku. Dostałem pracę w dwóch restauracjach w Windsor (zabytkowe miasteczko pod Londynem). Trafiłem na głęboką wodę, gdyż szef kuchni (jedyny kucharz na zmianie) odchodził za 3 dni i tyle miałem czasu, by mnie wszystkiego nauczył. W panice wziąłem wtedy notatnik i spisywałem wszystkie przepisy. To był chyba najbardziej stresujący okres w moim życiu, ale też bardzo rozwijający. Od tamtej pory pokochałem dobre jedzenie.
Realizuję się w przesiadywaniu w kuchni, ale na co dzień pracuję  w innej branży. Skończyłem studia magisterskie na Uniwersytecie Wrocławskim w specjalizacji Public Relations & Corporate Identity. Przeprowadziłem się do Warszawy, gdzie od 2010 roku pracuję w agencjach mediowych, w których odpowiadam za komunikację marketingową w mediach społecznościowych, w tym, o ironio, w blogosferze. Można powiedzieć, że byłem w dobrym miejscu, w dobrym czasie. Od września 2015 roku zrezygnowałem z pracy na etacie, żeby w 100% poświęcić się pracy nad blogiem i innymi kulinarnymi projektami, jakie mam w planach.

 


Tatar z kawiorem-5Czym jest Magiczny Składnik?
To blog założony z miłości do gotowania z niesamowitych składników. Staram się z jednej strony gotować, odsłaniając prawdziwą naturę głównych składników, a z drugiej strony poszukuję tego “magicznego składnika”, który sprawia, że wariują kubki smakowe.
Bloga założyłem 21 stycznia 2013 roku. Już pierwszego dnia napisałem swoisty manifest, czym jest MS i co będę tutaj publikował. Zacząłem publikować po wielu miesiącach rozterek: po co ludziom kolejny blog o gotowaniu? Od samego początku wiedziałem, że nie będzie łatwo, bo będę trochę kulinarnym outsiderem. Będę próbował inspirować, a nie podawać gotowe rozwiązania jak na tacy. Przez pierwsze pół roku bloga czytali głównie moi znajomi i znajomi znajomych. Bardzo się z tego cieszyłem, bo było dla kogo pisać i się starać. Później z miesiąca na miesiąc tych ludzi było coraz więcej, co dawało mi niezłego kopa do dalszego rozwoju. Wiosną 2015 powstała nowa identyfikacja wizualna, którą stworzyła wrocławska agencja Holy Sheep. Proces projektowania był twórczy i był dla mnie swoistą terapią. Teraz jestem bardzo zadowolony, ponieważ oczekiwałem znaku, z którym będę mógł się utożsamić i rozwinąć skrzydła dzięki niemu. Tutaj znajdziecie Case Study tego projektu na Behance. Jesienią 2015 blog przeszedł poważny redesign, który jest prosty i wyrafinowany zarazem. Zupełnie jak to, co staram się gotować. Prace nad nową odsłoną bloga przeprowadził wrocławski software house Appformation. Kluczem do projektu było podkreślenie identyfikacji, niepowtarzalny, ponadczasowy design i mobilna użyteczność. Tutaj możecie przeczytać [ENG] jak przebiegały prace nad produkcją. Teraz na bloga zagląda ponad 60 tysięcy osób miesięcznie i ta liczba pnie się w górę.

Poza gotowaniem staram się też by potrawy były atrakcyjnie podane. Skupiam się na potrawie. Nie jestem fanem wymuskanych aranżacji stołu, najważniejszy jest talerz i to co się na nim znajduje. Na co dzień fotografuję Nikonem 5200 z obiektywem 50 mm f/1.4 G. Lubię zdjęcia w dziennym świetle. Staram się pokazać na zdjęciach ten “magiczny składnik”, który sprawia, że chce się zjeść to danie od razu.


 

Statystyki bloga

Hotel Poziom 511: W poszukiwaniu jurajskiej gęsi

Czytaj więcej
Close

Makiczny Składnik piecze ciasteczka, które zostają w twojej przeglądarce na dłużej. Ok? Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zamknij