Magiczny składnik

Przepisy

Śniadaniowa fasolka w sosie pomidorowym

Kiedyś, za młodu pracowałem w UK w typowo angielskiej knajpie. Robiłem głownie śniadania, kanapki i sałatki. Myślałem wtedy – jedzą fasolę na śniadanie? Fuj! W końcu sam się do niej przekonałem, a ostatnio zrobiłem fasolkę fasolek. Mocno pomidorową na bazie pysznej wędzonej słoninki.

Co ciekawe, fasolkę, którą widzicie na zdjęciu sam wyhodowałem na działce, więc przyjemność z jedzenia była podwójna 🙂

  • Składniki
  • 400 gramów suchej, drobnej fasoli
  • 100 gramów wędzonej słoniny lub boczku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sok z połowy cytryny (2 łyżki)
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • łyżeczka sproszkowanej kozieradki
  • sól i pieprz do smaku

 

Wykonanie:

  1. Fasolę namoczyć na jakieś 12 godzin przed gotowaniem. Wody powinno być tak 3-4 razy więcej niż fasoli. Fasolę gotujemy jakieś 45 minut do godziny. Trzeba uważać, żeby nie rozgotować fasoli, ponieważ dogotuje się ona jeszcze w sosie pomidorowym/
  2. Kiedy mamy już ugotowaną fasolę to kroimy słoninę w kostkę i podsmażamy na patelni, aż się zeszkli i wytopi połowa tłuszczu. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażmy do momentu lekkiego zrumienienia. Na koniec dodajemy posiekany lub wyciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy chwilę.
  3. Na to wszystko dodajemy fasolę, passatę i mieszamy z koncentratem. Dusimy przez pół godziny, aż passata zredukuje się o połowę. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, kozieradką i sokiem z cytryny.
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Śniadaniowa fasolka w sosie pomidorowym
Opublikowany
Total

Komentarze

Close