Magiczny składnik

Przepisy

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym (sos do grilla)

Tym razem nie ma wielkiej historii za tym przepisem. Po prostu robiłem kolejnego grilla i postanowiłem trochę odświeżyć klasyczny sos z pietruszki czyli chimichurri. Dodałem na początku po prostu zblendowanego ogórka kiszonego, ale okazał się zbyt wodnisty, więc następnym razem odsączyłem go na sicie i dodałem jeszcze kilka polskich akcentów jak ocet jabłkowy i olej rzepakowy tłoczony na zimno. Sos jest przepyszny, z resztą sami spróbujcie. Do steka, do kiełbasy i karkówki. Sezon grillowy trwa cały rok!

  • Składniki
  • Sprzęt
  • duży pęczek pietruszki (ok. 200 gramów)
  • 2 średnie ogórki kiszone (150 gramów)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu jabłkowego (polecam ocet z Sad Zaścianki)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • opcjonalnie 2-3 łyżki świeżego cząbru
  • opcjonalnie 1-2 łyżki piklowanej gorczycy z tego przepisu
  • 2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

Mięso z Crazy Butcher dla waszej wiadomości (polecam bardzo).

Wykonanie:

Wykonanie sosu jest bardzo proste. Znacząco ułatwia posiadanie robota kuchennego, który ma nóż do siekania (malakser). Jeśli nie posiadacie wystarczy deska, ostry nóż i tarka do tarcia ziemniaków. Pietruszkę wypłucz i posiekaj drobno. Ogórki zetrzyj na mus i odciśnij większość wody na sicie. Czosnek także zetrzyj na pastę. Zmieszaj pietruszkę z ogórkiem oraz czosnkiem i dodaj pozostałe składniki. Wymieszaj dokładnie i spróbuj czy nie trzeba doprawić. Sos chimichurri powinien mieć zbalansowany smak jednak smak kwaśny powinien być dominujący. Najlepiej sprawdza się do grillowanej wołowiny i kiełbas.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym (sos do grilla)
Opublikowany
Total
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Komentarze

Close