Magiczny składnik

Przepisy

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji

To chyba jeden z prostszych przepisów u mnie. Idealny na gorące, letni dni, kiedy nie chce nam się za bardzo gotować, a dookoła tyle fajnych składników. Do tego ten sos z makaronem można jeść na zimno. Taki makaronowy chłodnik 🙂 Inspiracją do tego przepisu była podróż do Toskanii, o której przeczytacie tutaj (gdzie zjeść w Toskanii). Z tego co pamiętam to we Florencji w Symbiosis jadłem coś podobnego z bobem właśnie. Na pewno dodałem za dużo składników, ale nie mogłem się oprzeć. Makaron z tym sosem jest po prostu wygrywem!

  • Składniki

Składniki na 2 porcje:

  • ok. 200 gramów dobrego makaronu
  • 200 gramów ugotowanego (al dente) i obranego bobu
  • garść orzechów pistacjowych
  • 4 łyżki startego sera, np. pecorino
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • kilka łyżek ricotty, labnehu lub serka kanapkowego
  • 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

1. Najpierw ugotuj bób. Wystarczy 5 minut gotowania i zalej zimną wodą do ostygnięcia. Obierz bób i zmiksuj na niezbyt gładką pastę. Można też przesiekać nożem lub utłuc tłuczkiem w moździerzu.

2. Ugotuj makaron. Kiedy makaron zacnie dochodzić weź miskę, przenieś do niej bób oraz większość pistacji, które trzeba rozgnieść za pomocą moździerza. Zostaw trochę pistacji do dekoracji. Dodaj też ricottę, sok z cytryny, starty ser, oliwę, sól i pieprz do smaku i wymieszaj. Na koniec dodaj 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu i przełóż za pomocą łyżki cedzakowej sam makaron. Przemieszaj i od razu podawaj. Można jeść też zupełnie na zimno. Można posypać pistacjami i ziołami.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji
Opublikowany
Total
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Magiczne Składniki: , , , , ,

Komentarze

Close