Magiczny składnik

Przepisy

Chłodnik z ogórków małosolnych i szczawiu

To jest bardzo prosty przepis. Chciałem niniejszym pokazać inną formę wykorzystania ogórków małosolnych, może mało intuicyjną, ale przetestowaną i sprawdzoną. Ogórki zmiksowane ze szczawiem i przyprawami w formie chłodnika na gorące, letnie dni. Koniecznie spróbujcie tego prostego, acz super smacznego chłodnia. Dodajcie jakiegoś fajnego oleju tłoczonego na zimno, żeby dodać więcej wrażeń. Dla mnie jest jedna z kwintesencji letniego sezonu.

  • Składniki
  • Sprzęt

Składniki na 4 talerze:

  • 400 g ogórków małosolnych z tego przepisu
  • 100 ml soku ogórków kiszonych
  • pęczek szczawiu (ok. 150 gramów)
  • sok z połowy cytryny
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka octu jabłkowego
  • pół łyżeczki soli morskiej
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 50 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno lub oliwy

Dodatki:

  • domowy labneh, jogurt grecki lub kwaśna śmietana, zioła, olej rzepakowy tłoczony na zimno

Wykonanie:

Sprawa jest niezwykle prosta. Przełóż pokrojone z grubsza ogórki, sok z ogórków i wypłukany dokładnie szczaw i zblenduj na gładki mus. Możesz użyć ręcznego blendera, blendera kielichowego lub thermomixa. Następnie dodaj resztę składników i przyprawy. Sól dodaj na końcu, żeby nie okazało się, że chłodnik jest za słony. Ogórki i woda z ogórków kiszonych już jest słona.

Podawaj z domowym labnehem (posolony i odsączony przez 24-48 godzin jogurt grecki), jogurtem greckim lub śmietaną.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Chłodnik z ogórków małosolnych i szczawiu
Opublikowany
Total
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Komentarze

Close