Magiczny składnik

Przepisy

RABARBARANKI – bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

Co tu dużo pisać? Rabarbaranki.  Najlepsze bułki drożdżowe z rabarbarem i kruszonką na świecie. Sprawdź też mój przepis na Epicki Kompot z Rabarbaru, Maślane Ciasto z Rabarbarem i Kruszonką i Lody Rabarbarowe o smaku ciasta Drożdżowego z Rabarbarem. Sorry, jestem psychofanem ciasta drożdżowego i rabarbaru 🙂

  • Składniki

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej od 450 do 550
  • 7 gramów drożdży instant
  • 200 ml maślanki
  • 50 ml wody
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • pół łyżeczki soli

Farasz:

  • 500 gramów pokrojonego rabarbaru
  • kilka łyżek cukru
  • pół łyżeczki cynamonu

Kruszonka:

  • 100 gramów mąki
  • 50 zimnego masła
  • 50 g cukru
  • pół łyżeczki soli

 

Wykonanie:

1. Do miski wsyp odmierzoną ilość mąki. Wymieszaj z cukrem i solą. Odmierz 50 g masła i pokrój w kostkę Pozwól mu zmięknąć.

2. W małym kubku wymieszaj wodę z drożdżami i łyżeczką mąki z miski. Wymieszaj porządnie i poczekaj aż zacznie się pienić.

3. W małej misce roztrzep jajko i wymieszaj z maślanką.

4. Wymieszaj wszystko wstępnie w misce bez masła. Ugniataj kilka minut do połączenia się składników (bez grudek). Przykryj miskę folią na 30 minut.

5. Następnie dodaj masło i wyrabiaj ręcznie lub za pomocą robota kuchennego 5 – 10 minut, aż do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Utwórz kulę i przykryj folią. Poczekaj godzinę, aż ciasto potroi swoją objętość.

6. Po godzinie przygotuj 500 gramów pokrojonego rabarbaru i wymieszaj z cukrem i cynamonem.

7. Z tej ilości ciasta wyjdzie 9 bułeczek, dlatego odważ 9 kulek ciasta. Każdą kulkę rozpłaszcz w dłoniach na okrąg o średnicy kilkunastu cm i nałóż 2-3 łyżki rabarbaru na środek. Zostaw 2-3 łyżki rabarbaru do posypania wierzchu. Zaklej końce i uformuj owalną bułeczkę. Miejsce zlepienia ukryj pod spodem. Bułeczki ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki posmaruj pierwszy raz roztrzepanym jajkiem. Przykryj z góry drugą blachą i poczekaj 45 minut, żeby bułki urosły.

8. W tym czasie zrób kruszonkę. Do miski odważ mąkę i połącz z cukrem i solą. Weź kostkę zimnego masła i zetrzyj na grubej tarce do mąki. Dłońmi ugnieć ciasto na kruszonkę. Posmaruj bułki jeszcze raz jajkiem i obsyp kruszonką. Połóż na wierzchu po kilka części rabarbaru. Może być więcej jeśli chcesz i posyp kruszoną jeśli jeszcze trochę zostało.

9. Piecz przez 20 minut w temperaturze 200 stopni na dolnym piętrze piekarnika. Gotowe do zjedzenia zaraz po przestudzeniu.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
RABARBARANKI - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką
Opublikowany
Total
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)
Magiczne Składniki: , ,

Komentarze

Close