Magiczny składnik

Przepisy

Młode ziemniaki z cebulką na maśle i ziołami

Nie wiem czy to nie będzie najprostszy przepis na tym bogu ever! 🙂 Jeśli chcesz wiedzieć w jakiej formie lubięziemniaki najbardziej, to właśnie w takiej. Kremowe małe ziemniaczki z podsmażają cebulką na maśle i mnóstwo ziół. Nie może zabraknąć koperku, pietruszki i szczypiorku. Z czym podawać takie młode ziemniaki? Najlepiej z jajkiem sadzonym (ja miałem po znajomości jajka bażanta) oraz z kefirem!

Wolisz ziemniaki pieczone? Sprawdź mój przepis.

  • Składniki
  • 2 kg dobrej jakości młodych ziemniaków (najlepsze będą kremowe)
  • 1 cebula
  • 50 g masła
  • pół pęczka koperku, pietruszki i szczypiorku
  • kilka jajek
  • kefir
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Przygotowanie jest bajecznie proste. Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości, ale nie dłużej, żeby się za bardzo nie rozpadały. Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy cebulkę na złoto. Cebulę można lekko dosolić. Kiedy ziemniaki się ugotują, odsączamy wodę i przenosimy podsmażoną cebulkę do garnka. Dodajemy też pokrojone drobno zioła. Doprawiamy pieprzem, zakrywam pokrywkę i potrząsamy kilkukrotnie, żeby wszystko się połączyło. Trzymamy tak wszystko pod przykryciem kilka minut, żeby aromaty się połączyły. W tym czasie smażymy jajka sadzone na maśle, podajemy razem z kefirem i gotowe 🙂

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Młode ziemniaki z cebulką na maśle i ziołami
Opublikowany
Total
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)
Magiczne Składniki: , , , ,

Komentarze

Close