Magiczny składnik

Przepisy

Pity na zakwasie (do hummusu lub faszerowania)

Dlaczego robić pity na zakwasie? Bo są smaczniejsze, zdrowsze od naturalnej fermentacji i tak samo proste w wykonaniu. Ja zrobiłem dwa razy i wyszły tak samo dobre. Pity pięknie puchną pod wpływem temperatury, długo zachowują świeżość i można je mrozić. Idealne do humusu, innych past i do faszerowania jak kebab czy zawijania jak souvlaki.

Sprawdź mój przepis na hummus, na hummus z groszku i pastę z pieczonej papryki.

  • Składniki
  • Sprzęt

Składniki na 8 placków:

  • 50 gramów aktywnego zakwasu żytniego (przeczytaj tutaj jak to zrobić)
  • 400 gramów pszennej mąki chlebowej (przemiał od 500 do 750 – ja użyłem 650)
  • 50 gramów pszennej mąki pełnoziarnistej 2000
  • 230 ml wody (temperatura otoczenia
  • 20 ml oliwy
  • 10 gramów soli morskiej
  • 10 gramów cukru
  • mąka ziemniaczana lub ryżowa do podsypywania

Wykonanie:

1. Przygotowanie pit i pieczenie jest bardzo proste. W małym rondlu podgrzej wodę i rozpuść sól z cukrem. Ostudź do temperatury otoczenia. Dodaj zakwas do płynu i wymieszaj. W misce wymieszaj wszystkie mąki. Dzięki dodatkowi mąki razowej pita będzie smaczniejsza i będzie się lepiej rozwałkowywać. Wlej płyn do mąki i wymieszaj tylko do czasu połączenia mąki z wodą. Przykryj miskę folią lub mokrą ścierką i odstaw na minimum 30 minut do godziny. Następnie dodaj oliwę i wyrabiaj dłońmi kilka minut na gładkie ciasto. Akurat kiedy oliwa się wchłonie powinno wystarczyć. Uformuj kulę i przykryj na kolejne 30 minut do godziny.

2. Następnie wyciągnij kulę na stolnicę i rozpłaszcz. Nożem pokrój na 8 równych części (jak pizzę). Z każdej części uformuj kulkę. Obtocz kulkę w mące ziemniaczanej lub ryżowej i układaj na tacy wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe kule przykryj papierem do pieczenia i przykryj szczelnie folią. Odstaw na 2-3 godziny do wstępnej fermentacji w temperaturze otoczenia. Następnie wstaw do lodówki na ok. 8 godzin.

3. Wyciągnij ciasto z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Kulki powinny urosnąć minimum o połowę. Nagrzej piekarnik do 230-250 stopni. Ja wstawiłem moją żeliwną blachę do pieczenia pizzy. Może być też jakakolwiek blacha do pieczenia. Każdą kulkę rozwałkuj na grubość ok 3 mm i wstaw do rozgrzanego piekarnika na kilka minut. W tym czasie pita powinna napęcznieć i zacząć się rumienić. Obserwuj kiedy najlepiej wyciągnąć pitę. Nie powinna być za bardzo spieczona i chrupiąca. Taką pitę można później “odświeżać” wstawiając przed podaniem na chwilę do gorącego piekarnika. Można mrozić.

Pita najlepiej smakuje z hummusem z tego przepisu.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Pity na zakwasie (do hummusu lub faszerowania)
Opublikowany
Czas przygotowania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 36 Review(s)
Magiczne Składniki: , ,

Komentarze

Close