Magiczny składnik

Przepisy

Kwaśny Rosół Odporności (kwaśnica)

[UWAGA KONTEKSTOWA] – PRZEPIS TEN NIE JEST PROPOZYCJĄ LECZENIA LUB SUPLEMENTACJI W PRZYPADKU NOWEGO KORONAWIRUSA. ODPORNOŚĆ W TYTULE PRZEPISU ODNOSI SIĘ DO FUNKCJI PROBIOTYCZNYCH KISZONEK, KTÓRE WSPOMAGAJĄ PRACĘ JELIT, KTÓRE MIĘDZY INNYMI ODPOWIEDZIALNE SĄ ZA SYSTEM IMMUNOLOGICZNY CZŁOWIEKA.

Kiedy wyjaśniliśmy sobie już ewentualne niejasności, możemy przejść do wstępu. Pierwsze do czego chciałbym was zachęcić to po prostu jedzenie więcej kiszonek i picie soków po tych kiszonkach, które naturalnie dziedziczą ich właściwości. Nigdy nie wylewajcie soku po ogórkach czy kapuście! Jeśli potrzebujecie więcej dowodów na dobroczynne działanie fermentowanych warzyw odsyłam do tego naukowego tekstu opublikowanego w Journal of Scientific Research.

Mój nowy rosół posiada dwie inspiracje. Po pierwsze, kwaśnica, czyli zupa gotowana na wodzie po kapuście. Gotowana często w gospodarstwach kiedy skończyła się już kapusta, a został sam sok. Co z niego zrobić? A no nagotować zupy na tanich skrawkach wieprzowiny. Po drugie, bardzo zaintrygował mnie pomysł na jedzenie rosołu z ziemniakami zamiast z makaronem. W moich kręgach się tak nie jadło, więc kiedy pierwszy raz spróbowałem takiego rosołu, było to dla mnie jak olśnienie.

Jak wczytacie się w przepis, jest on bardzo prosty. Gotujemy długo kości i warzywa. Zostawiamy mięso jako dodatek do rosołu, gotujemy ziemniaki, a na koniec dopiero dodajemy surowego soku z kiszonek, żeby zatrzymać jak najwięcej dobrych bakterii. Oczywiście najlepiej byłoby wypić surowy sok, do czego zachęcam, ale zjedzony z rosołem też ma moc. Nie napiszę, że moc uzdrawiania, ale jedzenie regularnie kiszonek pomoże wam łagodniej przechodzić choroby wywołane bakteriami, a także wirusami. Szczególnie jeśli przy okazji przyjmujemy antybiotyki, albo kiedy choroba odbija się na naszym układnie pokarmowym. Życzę dużo zdrowia i smacznego!

  • Składniki
  • Sprzęt

Wywar:

  • 5 litrów filtrowanej wody
  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 500 gramów wędzonych żeberek lub wędzonych kości wieprzowych
  • 1 kg kości wołowych
  • 1-2 korpusy kurczaka
  • 5 marchewek
  • 4 cebule
  • 1 por
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 korzeń selera
  • garść suszonych grzybów (najlepiej borowiki lub shitake)
  • kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka kminku
  • sól do smaku

Dodatki:

  • sok z kiszonych ogórków, kapusty lub pomidorów (ja użyłem z pomidorów)
  • ugotowane ziemniaki
  • natka pietruszki
  • mięso z wędzonych żeberek
  • cebulki z wywaru
  • szczypiorek

Wykonanie:

1. W zasadzie ugotowanie tego rosołu jest proste. Tym razem nie pieczemy warzyw i mięsa, bo zależy nam na trochę jaśniejszym bulionie, który i tak zostanie sporo zredukowany przez 5 godzin gotowania. Wszystkie składniki takie jak mięso i warzywa płuczemy, w razie potrzeby obieramy i kroimy na mniejsze części. Grzyby wrzucamy suche. Zalewamy 5 litrami filtrowanej wody i zaczynamy nagrzewać. Ważne, żeby płyn znajdował się jakieś 1/3 wysokości garnka nad produktami, żeby było miejsce na zredukowanie płynu. Od zagotowania odmierzamy czas ok. 5 godzin. Rosół powinien gotować się na minimalnym grzaniu bez pokrywki. W międzyczasie zbieramy szumy. Po 5 godzinach powinno odparować ok. 1/2 płynu, w razie potrzeby dolewamy trochę wody. Chodzi o uzyskanie dosyć skoncentrowanego płynu, ponieważ na koniec zostanie on rozcieńczony sokiem z kiszonek.

2. Na godzinę przed podaniem odcedzamy bulion do mniejszego garnka. Zostawiamy mięso z żeberek do zupy. Z reszty można zrobić pasztet warzywny. Bulion podgrzewamy, ale nie doprowadzając do wrzenia. Doprawiamy przyprawami, które powinny być dodane na ostatnią godzinę, kiedy już odcedzimy płyn. Na sam koniec solą. Będzie potrzebny gorący, żeby po wymieszaniu z sokiem z kiszonek miał odpowiednią temperaturę. Osobno gotujemy ziemniaki na dodatek do zupy.

3. W głębokim talerzu układamy wszystkie dodatki, łącznie z ziołami. Wlewamy ok. 100 ml soku z kiszonki i zalewamy to ok. 300 ml bardzo gorącego bulionu.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Kwaśny rosół odporności (kwaśnica)
Opublikowany
Total

Komentarze

Close