Magiczny składnik

Przepisy

Gnocchi z maślakami

Kiedy nastaje jesień, ja zamieniam się w domowego kucharza i wypuszczam na światło dzienne najwięcej przepisów. Zwykle przestawia mi się w głowie wajcha o nazwie “comfort food” i z pod palców zaczynają wychodzić różne pierogi, makarony, placki i długo pieczone mięsiwa. Nie wiem dlaczego tak jest. Może lato za bardzo mnie rozprasza? W lecie mam ochotę na proste gotowanie.  Nie nadaje się na bloga.

Tym razem biorę moją największą jesienną inspirację czyli świeże grzyby i grzyby suszone. Na targu kupiłem maślaki, które są chyba najtańszymi grzybami z lasu i można je kupić za 15-20 zł za kilogram. Oczywiście można też je zbierać samodzielnie i zazdroszczę osobo, które mają taką możliwość. Zasada więc jest taka, że im więcej grzybów tym lepiej. Na świeże grzyby mam już swoje sprawdzone sposoby. Na pewno, grzyby lubią być najpierw podsmażone na maśle, zanim zaczniemy je dusić w sosie. Podczas smażenia buduje się wspaniały smak grzybów. Do tego grzyby lubią cytrynę, więc ścieram trochę skórki i dodaję soku. Jak cytryna to i kolendra, a jak ziemniaki to gałka muszkatołowa. W sosie jest oczywiście masło i białe wino. Sporo startego grana padano i zaostrzone na koniec posiekaną rukolą. Przepis na gnocchi jest super prosty i zaczerpnęłam go z książki “The cook’s book”, czyli takiej mojej klasycznej biblii gotowania. Nie da się przejść obojętnie obok tych ziemniaczanych klusek zatopionych w grzybowym sosie…

  • Składniki
  • Sprzęt

Składniki na gnocchi:

  • 600 gramów mącznych ziemniaków typu C
  • 5 łyżek startego parmezanu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
  • 175 gramów mąki pszennej typu 500
  • 4 litry wody

Składniki na sos:

  • 600-700 gramów zdrowych, małych maślaków
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4-5 łyżek masła
  • szklanka białego wina
  • 150 ml śmietany 30%
  • skórka i sok z połowy cytryny
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • łyżeczka startej gałki muszkatołowej
  • 50 gramów startego sera grana padano
  • 2 garści rucoli
  • pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz
  • szynka dojrzewająca do dekoracji

Wykonanie:

  1. Zacznijmy od ziemniaków. Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odcedź wodę i przeciśnij przez prasę na stolnicę. Kiedy ziemniaki wystygną. Uformuj z ziemniaków górkę i zrób miejsce na środku, do którego dodaj jajko, sól, pieprz, gałkę i parmezan. Wyrób wstępnie dłońmi, po czym dodaj mąkę i wyrabiaj ciasto przez kilka minut. Przełóż kulkę ciasta na 10 minut, po czym pokrój na 4 części. Posyp stolnicę mąką i z każdej części zroluj walec o grubości ok 1,5 cm. Pokrój rulon na 3 cm kawałki. Możesz gnocchi zostawić tak, albo możesz się pobawić w uformowanie “łódeczki”  za pomocą kciuka i widelca. Kluski ugotuj (minuta od wypłynięcia z wrzątku) zaraz przed podaniem w osolonej wodzie. Gnocchi można mrozić.
  2. Przejdźmy do sosu. Na patelni roztop masło, na nim podsmaż drobno podsmażoną cebulę i 3 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę. Następnie dorzuć grubo posiekane maślaki i podsmaż przez 5 minut. Dodaj pieprz, kolendrę, gałkę muszkatołową i wymieszaj. Dodaj wina i zredukuj o połowę. Dodaj śmietany i dopraw solą, skórką i sokiem z cytryny. Dodaj sera i zredukuj do gęstego sosu. Na koniec spróbuj czy nie ma potrzeby jeszcze doprawić. Ugotuj kluski i dorzuć do sosu. Wymieszaj dokładnie i dodaj posiekaną rukolę na koniec. Na talerzu posyp dodatkowo serem i szczypiorkiem.
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Gnocchi z maślakami
Opublikowany
Total
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Komentarze

Close