Magiczny składnik

Przepisy

Antrykot na maślanym puree z ziemniaków i topinamburu z podsmażanymi rzodkiewkami

Odkąd pamiętam, ten blog opowiadał o gotowaniu ze składników najwyższej jakości. Od początku skupiałem się na produkcie i takiej jego obróbce, żeby nie stracić, a wydobyć jego esencję. Ten blog był też o prostocie w kuchni i życiu. Nie ma dla mnie nic ciekawszego kulinarnie niż świeży chleb z masłem czy pieczone nad żywym ogniem mięso z odrobiną soli i ziemniakami z ogniska.
Kiedy jednak Lurpak postawił przede mną wyzwanie, które polegało na przygotowaniu pełnego posiłku tylko z 5 składników, chwilę musiałem się zastanowić. Jakkolwiek nie kombinowałem, zawsze potrzebowałem dodatkowo jednego lub dwóch składników, żeby zrobić efektowne danie. Wróciłem jednak do podstaw. Wartościowy posiłek powinien składać się z białka, dobrych węglowodanów, tłuszczy, błonnika, witamin i mikroelementów. Dodatkowo powinien być prosty i szybki w przygotowaniu.
Wymyśliłem w końcu coś, co chciałbym jeść co tydzień i chyba nigdy mi się nie znudzi. Nastawiam warzywa, w typ przypadku ziemniaki i topinambur w parowarze na puree, w tym czasie rozgrzewam patelnię i smażę steki, kiedy steki odpoczywają, wrzucam rzodkiewki, żeby nabrały smaków z patelni i lekkiej maślanej nuty, robię też puree w blenderze z gałką muszkatołową i orzechowym topinamburem. Kiedy to mam gotowe, kroję steka i wydaję obiad czy kolację. Proste i genialne!

Co więcej? Razem z Lurpak zapraszam do odwiedzenia serwisu GO SIMPLE, na którym dowiecie się więcej o bliskim mi minimalizmie. Możecie tam wygrać fajne nagrody w konkursie na danie z 5 składników. Zgłaszajcie się tutaj.

 

Może nie jestem wybitnym przykładem, jak radzić sobie z kilkoma podstawowymi przedmiotami, ale raz na kilka miesięcy robię przegląd inwentarza i pozbywam się niepotrzebnych rzeczy. Wpadłem też na taki patent, jak dbać o porządek w mieszkaniu. U mnie zawsze na stole zalega wiele przedmiotów, jakieś baterie, jakieś pendrive’y, jakieś długopisy itp. Kupiłem więc takie duże, przezroczyste pudło, do którego wrzucam niepotrzebne przedmioty. Co jakiś czas robię “rewizję” i większość kończy swój żywot w recyclingu.
  • Składniki
  • Sprzęt

Składniki na 2 porcje:

  • dwa steki z sezonowanego na sucho antrykotu lub rostbefu
  • kilka łyżek masła lub maślanego miksu Lurpak
  • 300 gramów ziemniaków
  • 100 gramów topinamburu
  • pęczek rzodkiewek

Przyprawy

  •  sól w płatkach (maldon)
  • pieprz ziarnisty (w młynku)
  • sok z cytryny
  • natka pietruszki
  • doniczka rozmarynu
  • główka czosnku
  • gałka muszkatołowa (cała)

Wykonanie:

  1. Przygotowanie mojego dania zaczynam od pokrojenia warzyw, obieram ziemniaki i topinambur i kroję je w kostkę, ziemniaki w większą, topinambur w mniejszą, ponieważ dłużej się gotuje. Nastawiam parowanie w parowarze (lub wodę w garnku) i wrzucam pokrojone warzywa, które powinny być gotowe za 15 minut, akurat wtedy, kiedy steki będą gotowe.
  2. Na deskę trafiają rzodkiewki, odkrajam końcówki i kroję rzodkiewki na ćwiartki, odkładam do miseczki
  3. Na kuchence ląduje patelnia, którą trzeba dobrze rozgrzać. Steki kładę na desce i trymuję niepotrzebny tłuszcz, sypię na niego też sól morską. Biorę jednego steka i zaczynam smażenie od wytopienia tłuszczu z boków antrykotu, kiedy będą przyrumienione i zbierze się trochę tłuszczu smażę najpierw na jednym boku przez 2-3 minuty, później na drugim 2-3 minuty. Kiedy odwrócę steka pierwszy raz, na desce przekrajam główkę czosnku na pół i smaruję tym czosnkiem powierzchnię steka. Na koniec odwracam jeszcze steka na minutę z każdej strony i dotykam jego powierzchni palcem w celu oceny stopnia wysmażenia. Powinien być wysmażony na medium, czyli coś pomiędzy środkowym palcem, a serdecznym -> https://www.youtube.com/watch?v=8iX9JXilJjY. Odkładam steka na deskę z rowkami, na której ułożyłem wcześniej “łóżko” z rozmarynu, który nada dodatkowego aromatu mięsu podczas odpoczywnia, przykrywam folią aluminiową lub jakąś miską.
  4. Na patelnię po steku wrzucam rzodkiewki, dodaję łyżkę miksu Lurpak, doprawiam solą pieprzem, sokiem z cytryny i mieszam przez chwilę, żeby nabrały smaku i się podgrzały.
  5. Ziemniaki i topinambur przekładam do wysokiego naczynia (może być plastikowa miska do blendowania), dodaję 2 łyżki miksu Lurpak i zaczynam miksować, ścieram trochę gałki muszkatołowej i dodaję świeżego pieprzu i blenduję chwilę dalej na gładkie puree, odstawiam na bok
  6. Odkrywam steka, który odpoczywał kilka minut, przenoszę go na czystą deskę i kroję na grube plastry, posypuję pieprzem.
  7. Na talerzu układam 2-3 łyżki puree, na nim układam kilka plastrów wołowiny i obok, prosto z patelni nakładam trochę rzodkiewek, posypuję posiekaną natką pietruszki i gotowe.
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Antrykot na maślanym puree z ziemniaków i topinamburu z podsmażanymi rzodkiewkami
Opublikowany
Total
Magiczne Składniki: , , ,

Komentarze

Close