Magiczny składnik

Przepisy

Pączki ziemniaczane z twarogiem i bekonowym cukrem

Pomysł na pączki ziemniaczane nie jest nowy, chociaż ja pierwszy raz spotkałem się z nim w 2016 roku na warsztatach z Joanną Jakubiuk w Krzesku (destylarnia Chopina). W ogóle wtedy świętowaliśmy ziemniaczane plony i robiliśmy wszystko z ziemniaków. Co ciekawe, drugi raz te pączki jadłem o dziwo na kolejnych warsztatach z Joanną, tym razem organizowanych przez magazyn Usta (Święto Wsi). Jak zwykle pączków nie tykam, tam płakałem, że zrobiliśmy ich tak mało. Pomyślałem więc, że skorzystam z tego zacnego przepisu i zrobię go trochę inaczej.
Po pierwsze, dlaczego ziemniaki? Pączki dzięki tej wspaniałej bulwie są w środku wilgotne i zarazem nieznośnie delikatne. Gdyby dać komuś do spróbowania, pewnie nie odgadłby, że są tam ziemniaki. Z tego co pamiętam Joanna Jakubiuk gotowała ziemniaki w mundurkach, a potem przeciskała je przez specjalną prasę. Ja takiej prasy nie mam, więc zrobiłem klasyczne puree. Po drugie, twaróg. Takie pączki kojarzą mi się oczywiście z dzieciństwem, kiedy babcia z mamą robiły takie minipączki lub tzw. oponki z białym serem. Z tego co słyszałem (ale sam nie jadłem) to Włosi robią swoje pączki z ricottą. Widziałem jednak, że w ich przepisach nie dodaje się drożdży, a dla mnie pączki powinny trochę wyrosnąć i mieć puszystą konsystencję.
Takich pączków nie trzeba niczym nadziewać, samo ciasto z ziemniakami i twarogiem jest nadzieniem ;-). Żeby dopełnić zniszczenia zrobiłem cukier aromatyzowany bekonem. Co zrobiłem? Usmażyłem boczek na chrupko. Dokładnie odsączyłem z nadmiaru tłuszczu, wystudziłem i zmieliłem w malakserze na proszek. Następnie dodałem drobny cukier i trochę cynamonu. Chyba nie muszę tłumaczyć, że jest to dobre? 😀
  • Składniki
  • Sprzęt

Składniki na 10-15 pączków:

  • 130 ml maślanki
  • 2 łyżeczki cukru
  • 20 gramów drożdży lub 1/2 saszetki
  • 200 gramów ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 2 jajka
  • 25 ml ziemniaczanej wódki
  • 375 gramów mąki pszennej 450-550
  • 150-200 gramów półtłustego twarogu, dobrze osuszonego na ręcznikach papierowych
  • pół łyżeczki soli
  • półtora litra tłuszczu do smażenia w wysokiej temperaturze (najlepiej smalec lub łój wołowy)

Składniki na bekonowy cukier:

  • 100 gramów wędzonego boczku
  • 150 gramów drobnego cukru
  • łyżka cynamonu
Wykonanie:
1. Maślankę w pokojowej temperaturze przelej do miski i dodaj 2 łyżeczki cukru oraz drożdże. Dobrze wymieszaj do rozpuszczenia cukru i drożdży i odstaw w ciepłe miejsce do wytworzenia pianki (15-20 minut).
2. Ugotowane w mundurkach ziemniaki obierz i przeciśnij przez prasę do ziemniaków lub zrób puree za pomocą blendera. Dodaj do roztrzepanych jajek. Do tego dodaj pół łyżeczki soli i wódkę. Dodaj pokruszony twaróg i zmiksuj wszystko razem.
3. Do takiej masy dodaj maślankę z drożdżami i mąkę. Wyrabiaj ciasto kilka minut za pomocą robota lub ręcznie. Ciasto powinno mieć dosyć luźną konsystencję. Będzie się lepiło.
4. Odstaw do wyrośnięcia na godzinę – dwie. Po tym czasie można wstawić ciasto do lodówki na całą noc i wyciągnąć 2 godziny wcześniej przed smażeniem.
5. Jakieś pół godziny prze smażeniem uformuj kulki z ciasta. W tym celu przygotuj najlepiej sylikonową matę i olej rzepakowy. Nasmaruj ręce olejem i nabierz sporą łyżkę ciasta. Uformuj kulkę i odstaw do wyrośnięcia na pół godziny.
6. Tłuszcz rozgrzej do 170 stopni (użyj termometra). Ja wymieszałem 500 gramów łoju wołowego z kilogramem oleju rzepakowego. Smaż do uzyskania rumianej skorupki.
7. Żeby zrobić bekonowy cukier podsmaż bekon na chrupko. Odsącz na ręcznikach papierowych z nadmiaru tłuszczu i ostudź. Zblenduj na drobny proszek i dodaj cukier z cynamonem. Blenduj jeszcze kilka sekund. W takim proszku obtocz świeżo usmażone pączki.
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Pączki ziemniaczane z twarogiem i bekonowym cukrem
Opublikowany
Total
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Komentarze

Close