Podpłomyki z pastą śledziową i gravlaxem w burakach
W moim gotowaniu zwykle nie ma miejsca na kompromisy. Są jednak wśród nas osoby które borykają się z podwyższonym cholesterolem czy nietolerancją na białka mleka krowiego. Właśnie (między innymi) dla nich przygotowałem ten przepis. Miło mi, że zostałem zaproszony wraz z 10 innymi blogerami do świątecznej akcji – Optymalne Święta, którą wspiera marka Optima Cardio.
Co do przepisu, to proponuję superchrupiące świąteczne podpłomyki ze śledziową pastą z glonami nori i szybkim gravlaxem marynowanym w soli morskiej i buraku. Do ciasta na podpłomyki dodaję trochę przyprawy do piernika, dzięki czemu już od pieczenia ich na patelni pachnie Świętami. Smaruję je po ostudzeniu pastą, którą w tej wersji robię z dodatkiem Optimy Cardio, śledzi marynowanych w occie, glonów nori, wędzonej soli i pieprzem. Takie proste, a wynosi podpłomyki czy zwykłe kanapki na wyższy poziom.
Wszystko “przyozdabiam” kilkoma plastrami łososia marynowanego w morskiej soli i startych burakach, które nadają rybie intensywnie czerwonego koloru. Co ciekawe, taki gravlax dzięki konserwacji solą może wytrzymać i do Sylwestra, więc na pewno się nie zmarnuje. Smacznego! 🙂
- Składniki
Składniki na podpłomyki:
- 200 gramów mąki żytniej razowej
- 100 gramów mąki pszennej razowej
- 180 ml wody
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli morskiej
Składniki na pastę śledziową:
- 6 łyżek tłuszczu do smarowania (u mnie Optima)
- 1 filet śledzia w occie
- 1 płat glonów nori
- pół łyżeczki soli morskiej
- pół łyżeczki pieprzu
Składniki na gravlax:
- 500 łososia ze skórą
- 2 szklanki grubej soli morskiej
- 1 burak
- skórka z 2 cytryn
- sok z 1 cytryny
- łyżeczka czarnego pieprzu
Wykonanie:
- Gravlaxa przygotuj dzień lub kilka godzin wcześniej. Opłucz i osusz rybę. Do soli dosyp startego jednego buraka, skórkę z 2 cytryn i sok z jednej cytryny. Dodaj też pieprz, wymieszaj i przykryj całą rybę tą mieszanką. Kiedy będzie gotowy opłucz, osusz i pokrój na cienkie plastry.
- Składniki na podpłomyki połącz w gładką masę. W razie potrzeby dodaj więcej mąki żytniej lub wody. Na jeden podpłomyk weź ok. łyżkę ciasta. Oprósz mąką i ugniataj małe podpłomyki. Rozgrzej patelnię na ¾ mocy i piecz na chrupiąco przyciskając czymś ciężkim.
- Pastę zrób najlepiej w moździerzu. Dodaj tłuszcz, pokrojonego w kostkę śledzia, pokrojone bardzo drobno nori, sól i pieprz. Ucieraj na gładkie smarowidło. Można dodatkowo doprawić sokiem z cytryny. Gravlaxa podawaj na podpłomykach z pastą śledziową i koperkiem.






Komentarze