Magiczny składnik

Przepisy

Placki ziemniaczane z pastrami i bobem z masłem i miso

Nie wiem czy też tak mieliście, ale najlepsze placki ziemniaczane robiła moja babcia. Pamiętam te tłuste powietrze powietrze przesiąknięte zapachem smażonych placków. Dosłownie kilka składników. Starte ziemniaki, cebula i czosnek na poree, do tego jajko, mąka sól i pieprz. Wszystko to trafiało na starą, żelazną patelnię, a później chrupiące, złote placki znajdowały się bardzo szybko w moim brzuchu. Nie mogło zabraknąć też kwaśnej śmietany.

W swoim mieszkaniu placki robię bardzo rzadko, ale kiedy je w końcu smażę – jest święto! Tym świętem było wejście w posiadanie przeze mnie kawałka pastrami, które planowałem użyć jako dodatek do placków. Pastrami możecie kupić u swojego rzeźnika (jeśli robi – ja kupiłem w warszawskim Boucherie de Varsovie), ale możecie zrobić też sami z mojego przepisu. Do tego oczywiście śmietana i gotowany bób z masłem i pastą miso. Placki robię jednak inaczej niż moja babcia. Ziemniaki trę na grubych oczkach, jak na hash browns. Placki są dzięki temu bardziej chrupiące. Wspomnienia szybko wróciły, choć jak to w moim przypadku zwykle bywa, wspomnienia trochę podrasowane.

  • Składniki
  • Sprzęt

Składniki dla 2 osób:

  • 3-4 średnie ziemniaki
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 4-6 łyżek mąki
  • kilka gałązek pietruszki
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 2 szklanki bobu świeżego lub mrożonego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka jasnej pasty miso
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • kilka łyżek kwaśnej śmietany
  • pomidory
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka prażonego sezamu
  • olej do smażenia
  • 200 gramów pastrami (zobacz przepis)

Wykonanie:

  1. Ziemniaki zetrzyj na grubej tarce. Jeśli są czyste, nie musisz ich obierać. Na drobnych oczkach zetrzyj cebulę i czosnek i wymieszaj z ziemniakami. Dodaj jajko, mąkę i posiekaną pietruszkę. Dopraw solą, wędzoną papryką i pieprzem i wymieszaj. Konsystencja powinna być jak gęsta śmietana.
  2. Bób obierz i gotuj bez soli przez 5 minut. Do gorącego garnka z odcedzonym dodaj 2 łyżki masła oraz łyżkę miso zmieszaną z łyżką soku z cytryny. Wymieszaj z łyżką prażonego sezamu.
  3. Dosyć cienkie placki usmaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoto. Odsącz na ręcznikach papierowych.
  4. Pastrami powinno się poddać parowaniu przez 2-3 godziny (zobacz przepis) przed podaniem. Następnie pokrój na plastry. Na talerzu ułóż bób, na nim placki ze śmietaną. Na górze dodaj pastrami. Można podawać w towarzystwie pomidorów i ziół.
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Placki ziemniaczane z pastrami i bobem z masłem i miso
Opublikowany
Total
Średnia ocena
4.51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Komentarze

  • tutek

    Tomek, bardzo Cie przepraszam ze napisze nie na temat. Wczoraj przypadkowo trafilem na Twojego Bloga, ktory bardzo mi sie podoba. Z gory przepraszam za brak Polskiej czcionki i zaznaczam ze nie jestem kucharzem, ale uwielbiam gotowac. Moja Pani moze przebywac – gotowac, w kuchni tylko wtedy, kiedy ze mna jest zle, np. przeziebienie:) lub nie ma mnie w domu:) Poprostu nie wierze Kobietom:) Pozdrawiam:)